Op deze pagina informeren we u nog eens goed over de groene lening. Dit is een krediet die u kan afsluiten om milieuvriendelijke en/of duurzame maatregelen te nemen voor uw woning. U kunt denken aan het investeren in zonnepanelen voor de opwekking van eigen energie. Of aan woningisolatie.

Voordelen afsluiten van een groene lening

Een groene lening afsluiten zodat u energiebesparende en isolerende maatregelen kunt nemen heeft wel degelijk voordelen. Niet alleen kunt u vrijwel meteen geld besparen doordat u lagere energiekosten heeft, ook levert het uiteraard milieuvoordelen op. Daarnaast vergroot u wellicht het woongenot en wordt uw woning meer waard. Maar een groene lening afsluiten in plaats van een reguliere lening (bijvoorbeeld een persoonlijke lening) heeft nog een ander groot voordeel. Het voordeel is dat waarschijnlijk kunt lenen met een veel gunstiger rentevoet.

Voordeliger rentevoet groene leningen

Een verbouwing kost doorgaans nogal veel geld. Natuurlijk kunt u daarvoor gaan sparen. Maar het is de vraag of dat wel zo verstandig is. Misschien moet u namelijk nog wel vele jaren doorsparen voordat u eindelijk zonnepanelen kunt plaatsen of isolerende maatregelen kunt nemen. Ondertussen tikt de energiemeter maar door… Soms is het goedkoper om geld te lenen voor een groene verbouwing. De groene lening kan daarbij uitkomst bieden. Bij veel Belgische bankenen en kredietverstrekkers kunt u terecht voor een groene financieringsoplossing. Een groot voordeel van een dergelijke lening is dat u meestal kan lenen tegen een veel gunstiger rentevoet! Op dit moment heeft de groene lening in België één van de laagste rentevoeten in vergelijking met andere kredietsoorten. Het gemiddelde kostenpercentage ligt tussen de 2 en 3%. Natuurlijk kost lenen altijd geld maar als u daarmee uw eigen energie kunt opwekken en/of woningisolatie aanbrengt, dan heeft u deze investering over enkele jaren alweer terugverdiend!

Subsidie of niet?

Niet zo lang geleden kon men in België nog aanspraak maken op subsidies voor milieuvriendelijke verbouwingen. Helaas is dat nu niet meer het geval. Toch loont het nog steeds om een groene lening af te sluiten in plaats van een reguliere geldlening! Banken hanteren namelijk nog steeds een soort van rentekorting voor dit soort kredieten.



Toepassingen groen krediet:

  • Plaatsen van zonnepanelen
  • Aanleggen van een groen dak
  • Plaatsing van beglazing met een hoog rendement
  • Woningisolatie
  • Systeem voor waterverwarming (warmwaterpomp)

Groene lening en verbouwingslening nagenoeg dezelfde leningen

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een groene lening en een verbouwingslening? Dit type leningen hebben veel overeenkomsten. Alleen verschilt het bestedingsdoel. Dit kunt u terugzien in de rentevoet. Voor groene leningen worden dikwijls ook andere termen gebruikt. De ene bank noemt dit soort kredieten een energiekrediet terwijl weer een andere bank liever adverteert met de termen ecowoonlening of verwarming lening.

Eco Credit 728x90 NL

Vergelijken loont!

We raden u zeker aan om groene leningen te vergelijken alvorens u beslist. Vergelijk niet alleen op basis van rentevoet maar let ook zeker op de mogelijkheden die kredietverstrekkers wel of niet bieden.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be