Op dit moment is de hypotheekrente extreem laag. Historisch laag kunnen we wel stellen. Lager dan dit kan nauwelijks. Daarom is het verstandig om, nu het nog kan, te profiteren van de lage hypotheekrente in Belgie. Als woningbezitter zijn er meerdere manieren om hier van te profiteren. We leggen er twee aan je voor.

Hypotheekrentes stijgen

In de maand juni en juli zien we in de hypotheekrente weer een stijgende lijn. Maar nog steeds liggen de rentes op zo’n historisch laag niveau, dat velen hier nog van kunnen profiteren. Maar haast is toch enigszins geboden. Ben je woningeigenaar en is je huidige rente die je betaalt op je hypotheek stukken hoger dan de 2 of 3%? Dan is het mogelijk om er toch nog van te profiteren, hetzij dit je toch geld kost. Profiteer ervan door boetevrij af te lossen.

Boetevrij aflossen is de manier om de kosten te drukken

Boetevrij aflossen. Je zult er misschien niet meteen aan denken. Maar het is wel een goede manier om je kosten te drukken. Je blijft weliswaar je oude hypotheekrente betalen, toch verkort je de periode van aflossing en kom je hiermee ongeveer gelijk met woningeigenaren die een hypotheek met lage rentes afsluiten. Je moet daarvoor wel boetevrij kunnen aflossen. Let op: Lees je hypotheekcontract er nog eens in alle rust op na, of vraag je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn. Want de meeste contracten voorzien woningeigenaren in de mogelijkheid om, jaarlijks, ongeveer tien procent extra boetevrij af te lossen. Alleen moet je daarbij ook in ogenschouw nemen dat je met versneld aflossen, ook minder recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Het is daarom de vraag welk voordeel je haalt uit boetevrij aflossen maar in sommige gevallen kan het wel gunstig uitpakken.

Adviesgesprek aanvragen

Ben je zelf niet zo sterk in het maken van calculaties? Overweeg dan eens om een adviesgesprek aan te vragen met een hypotheekadviseur en met je belastingadviseur.

Hypotheek omzetten loont ook

Maandelijks betaal je, afhankelijk van de hypotheekvorm, een stuk aflossing plus rente. De kosten van een hypotheek kunnen daarom maandelijks een flinke aanslag op je bankrekening zijn. Besparen op deze lasten is sinds 2015 weer mogelijk. Hiervoor gaven we al aan dat het soms loont om extra versneld (en boetevrij) af te lossen. Een andere mogelijkheid is om je hypotheek om te zetten. Dit kan pas uit indien je op dit moment meer dan 3% aan hypotheekrente betaalt. Bespreek zelf met je bank of de mogelijkheid er is om de rentevaste periode te veranderen naar bijvoorbeeld tien jaar vast en met een rente van 2 tot 2,5%. Je betaalt de bank eenmalig een bepaalde vergoeding (dit kan aanzienlijk oplopen) maar berekent over een periode van 10 jaar, bespaar je heel wat geld. Het oversluiten van je huidige hypotheek is ook een optie. Is de rentevaste periode nog niet verstreken? Dan betaal je eenmalig een boete. Echter, zijn de verschillen in rentes dusdanig hoog, dan is het oversluiten van je hypotheek meestal een zeer verstandige zet en bespaar je hiermee al gauw tot honderden euro’s per maand.