Beleggen is nooit helemaal zonder risico.

Wanneer u een bepaald bedrag gaat investeren dient u er dan ook in de praktijk altijd rekening mee te houden dat het mogelijk is dat uw investering (tijdelijk) in waarde zal dalen. Dit gezegd hebbende is het zo dat er op de markt tal van verschillende mogelijkheden bestaan om dit risico in te perken. Veel mensen die ervoor hebben gekozen om een beleggingsportefeuille aan te leggen worden stiekem toch een beetje gek van de (extreme) koersbewegingen die kunnen optreden. Gelukkig is het op verschillende manieren mogelijk om de volatiliteit van uw beleggingsportefeuille te beperken. Wilt u ook graag te weten komen hoe u dit voor mekaar kunt krijgen? Dan is het zeker interessant om u te verdiepen in de onderstaande tips!

Tip 1: Een goede spreiding is in alle omstandigheden van cruciaal belang

De eerste tip is ongetwijfeld de vaakst gehoorde binnen de beleggerswereld. Wilt u ervoor zorgen dat één enkele gebeurtenis of een negatief sentiment binnen één bepaalde sector niet meteen een te grote impact heeft op de waarde van uw beleggingsportefeuille? Dan is het realiseren van een goede spreiding van cruciaal belang. Beschikt u aan de start van uw beleggingsavontuur niet meteen over voldoende financiële mogelijkheden om te bouwen aan een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille bestaande uit allemaal losse aandelen? In dat geval kunt u mogelijks overwegen om in eerste instantie te kijken naar omvangrijke ETF’s. Een klassiek voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Vanguard S&P500 ETF die de koers van de S&P500 index volgt.

Tip 2: Waardeaandelen zijn doorgaans merkbaar minder volatiel

Wanneer we de aandelenmarkt even op de meest eenvoudige manier zouden gaan evalueren zouden we kunnen vaststellen dat we een onderscheid moeten maken tussen:

  1. Waardeaandelen;
  2. Groeiaandelen;

Groeiaandelen zijn aandelen die zoals de naam reeds laat vermoeden worden uitgegeven door bedrijven die nog een bepaalde groei moeten zien te realiseren. Eerder bij uitzondering is het zo dat deze ondernemingen reeds over een significante marktpositie beschikken. Dit betekent enerzijds dat er een aanzienlijke koersgroei mogelijk is, maar anderzijds brengt dit uiteraard ook de nodige risico’s met zich mee. Weet het bedrijf de verwachtingen niet in te lossen? Dan kan u dat zomaar als investeerder duur komen te staan. De volatiliteit bij deze aandelen is dan ook veelal aanzienlijk.

Bovenstaande geldt niet voor waarde-aandelen. Dat is het gevolg van het feit dat het hierbij gaat om aandelen die worden uitgegeven door ’s werelds meest gerenommeerde bedrijven. Niet alleen beschikken zij veelal over een zeer gunstige marktpositie, bovendien hebben deze ondernemingen doorgaans meer dan voldoende financiële slagkracht om een tijdelijke tegenslag het hoofd te kunnen bieden. Logischerwijs is er hierbij dan ook veelal sprake van aanzienlijk minder volatiliteit.

Tip 3: Blijf weg van pennystocks

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat beleggers die op zoek zijn naar weinig volatiliteit er altijd goed aan doen om zo ver mogelijk weg te blijven van zogenaamde pennystocks. Voor deze aandelen geldt namelijk in de praktijk dat ze niet zelden over verschillende rode vlaggen beschikken. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat ze niet interessant kunnen zijn (bepaalde pennystocks hebben in het verleden wel degelijk een ongelofelijk rendement weten te realiseren voor beleggers), voor de eerder defensieve belegger zijn ze mogelijks net wat te spannend. De lage prijs waar pennystocks over beschikken kan in de praktijk worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals:

  • Een (te) beperkte bekendheid van het aandeel;
  • De waardering van het achterliggende bedrijf is niet gunstig;
  • De markt waardeert het aandeel op een verkeerde manier;
  • Er is sprake van een (al dan niet terechte) afstraffing door een bepaalde crisis;
  • De sector waarin het aandeel zich bevindt krijgt af te rekenen met een negatief sentiment;

Niet alle factoren zijn duidelijk even negatief. Er kan dan ook in de praktijk wel degelijk sprake zijn van een tijdelijke negatieve waardering waarna het aandeel zichzelf terug weet te corrigeren en er al snel terug hogere koersen kunnen worden opgetekend. De hamvraag van dit blogartikel was echter hoe de volatiliteit van uw beleggingsportefeuille zo beperkt mogelijk te houden. Met deze vraag in het achterhoofd moeten we concluderen dat pennystocks absoluut te vermijden zijn. Koersschommelingen van tussen de 20 en zelfs 35 procent zijn bij dit soort aandelen dan ook eerder regel dan uitzondering.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be