De hypothecaire lening is in de huidige economie één van de belangrijkste vormen van krediet. Zonder hypothecaire lening is het voor veel mensen immers onmogelijk om een eigen huis te kopen.

Het gaat hierbij altijd om grote bedragen en daarom is het van belang dat u goed op de hoogte bent van alle voorwaarden als u een hypotheek afsluit. Bovendien is de looptijd van een hypothecair krediet vaak lang, waardoor het extra belangrijk is dat u weet welke verbintenis u aangaat.

Wat is een hypotheek?

Een hypothecaire lening gaat altijd gepaard met de aanschaf van een onroerend goed. Een onroerend goed kan een stuk grond zijn, maar ook alles wat duurzaam met de grond is verenigd. Denkt u hierbij aan een huis, kantoorpand of fabriek. Dit onroerend goed dient als onderpand voor de lening. De bank leent u geld, maar krijgt daarvoor ook iets terug in de vorm van zekerheid: het recht van hypotheek, bijvoorbeeld op uw huis. Als u het krediet volledig heeft afgelost, verliest de bank dit recht. Als u daarentegen niet aan uw terugbetalingsverplichtingen voldoet, mag de bank uw huis verkopen. Op deze manier krijgt de bank alsnog het uitgeleende geld terug.

Aflossingsvrije hypotheek

Er bestaan verschillende vormen van hypothecair krediet. Om te beginnen kunt u een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Hierbij hoeft u geen maandelijkse aflossing te betalen, wat de maandlasten laag houdt. Periodieke rente blijft echter wel verschuldigd. Als de looptijd van de hypotheek langer is dan de rentevaste periode, kan het wel zijn dat de rentekosten na verloop van tijd hoger worden. In de overeenkomst staat vaak dat het bedrag na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld dertig jaar, moet worden afgelost. Net als bij iedere vorm van hypothecair krediet moet het bedrag in ieder geval worden afgelost als u besluit de woning eerder te verkopen. In de praktijk is dit vaak de manier waarop men een aflossingsvrije hypotheek terugbetaalt.

Spaarhypotheek

Ook kunt u ervoor kiezen om een spaarhypotheek af te sluiten. Deze vorm van krediet bestaat uit twee delen: een aflossingsvrije hypothecaire lening en de opbouw van vermogen voor de uiteindelijke oplossing door middel van een kapitaalverzekering. U betaalt hierbij twee rekeningen. Ten eerste één voor de rente die u verschuldigd bent over de aflossingsvrije lening. Ten tweede betaalt u een rekening voor het opbouwen van vermogen om uiteindelijk af te kunnen lossen. Door deze laatste rekening te betalen bent u eigenlijk aan het sparen om het aflossingsvrije krediet uiteindelijk weer terug te betalen. De spaarhypotheek wordt daarom ook wel banksparen genoemd.

Beleggingshypotheek

Een andere bekende hypotheekvorm is de beleggingshypotheek. Hierbij is het krediet gekoppeld aan beleggingen op effecten, zoals aandelen of obligaties. Het geleende geld hoeft u pas aan het einde van de looptijd terug te betalen. U bent wel verplicht om maandelijks een premie in te leggen, welke wordt belegd in aandelen of obligaties. Op deze manier wordt vermogen gecreëerd, waarmee u als het goed is aan het einde van de looptijd de hypotheek kunt aflossen. Deze vorm van krediet geeft u veel vrijheid: u kunt, los van een minimumbedrag dat de bank kan stellen, zelf bepalen hoeveel geld u per maand wilt investeren. Daar staat het risico van de onvoorspelbaarheid van beleggingen tegenover.

auteur avatar
Klaas Oostendorp
Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be