Met een jaloerse blikken kijken wij Belgen naar andere Europese landen. Want met die landen gaat het (bijna allemaal) economisch voorspoediger. Want wat blijkt? Naast de overheid staan ook nog eens gezinnen en bedrijven steeds meer en meer in het rood. De schuldenberg stijgt enorm. Dat concludeert Eurostat. Dat kan niet te lang meer duren volgens Bart Van Craeynest.

Schuld van overheid en privésector stijgt enorm

Eurostat onderzocht hoe het zit met de schulden van de overheid, bedrijven en particulieren. Het bedrijf zag de totale schulden stijgen met maar liefst 296 procent in 2016. 296% van het bbp (bruto binnenlands product) wel te verstaan. Het is ook in 2017 een trend: schulden aangaan. Hoofdeconoom van vermogensbeheerder Econopolis, dhr. Bart Van Craeynest, waarschuwt voor grote problemen…

Schuldgraad groeit bij ons sneller dan in andere landen

Het is opvallend dat in België de schuldgraad vele malen sneller groeit dan in veel andere Europese landen. Er zijn nog maar 2 soorten landen die een hogere schuldgraad hebben dan België. Dat zijn achtereenvolgens Portugal en Griekenland. Zij behoren tot de 1e categorie probleem landen. De andere landen zijn Luxemburg, Cyprus en Ierland. Wij Belgen zitten daar direct onder. Waar in de landen om ons heen zoals in Duitsland, Nederland, Polen en Frankrijk, de economie flinke stappen voorwaarts zet, daar blijven wij achter. Sterker nog, de problemen nemen alleen maar toe. Het is met name de privésector die een overdreven hoge schuld aangaat. Dat kan op den duur leiden tot een forse remming op de groei en stabiliteit. Dat zegt de Europese Commissie. Dezelfde commissie houdt België in de gaten. De schuldenberg in de privésector bedraagt op dit moment 190% van ’t bbp. Meer dan 50% dan toegestaan.

Groot probleem zijn de Belgische woningschulden

Gezinnen in België steken zich steeds vaker in de schulden. Omdat de woningen prijziger werden, zijn ze meer geld gaan lenen. Daarom wil de Nationale Bank een verdere prijsstijging op de woningmarkt voorkomen. Ze wil allereerst de Belgische banken gaan verplichten om een hogere kapitaalbuffer aan te gaan leggen indien de totale waarde van de hypotheek meer bedraagt dan 80% van de woningwaarde.

Hoge schuld bij bedrijven baart Bart nog de minste zorgen

Als Bart Van Craeynest wordt gevraagd naar de hoge schuld bij bedrijven, dan vertelt hij dat het hem nog de minste zorgen baart. Want die schuld zal wellicht groter lijken dan het is, vanwege het fiscale aspect. De toenemende gezinsschulden zijn wel degelijk een fors probleem. Consumenten moeten snel minder gaan lenen en extra krediet gaan aflossen. Toch zal België niet zo 1-2-3 failliet gaan. Want in de nettovermogenspositie staat België er nog gewoon goed voor, aldus Van Craeynest.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be