Bitcoin naar laagste niveau in vier maanden: koers verliest cruciale steun

De afgelopen dagen heeft de Bitcoin-koers een flinke duikeling gemaakt. Op het moment van schrijven is de waarde van ’s werelds bekendste cryptomunt gedaald naar het laagste niveau sinds februari 2024. Deze daling volgt op een reeks negatieve ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrencies, waaronder het faillissement van Mt. Gox, ooit ’s werelds grootste beurs voor digitale valuta. In dit artikel duiken we dieper in de oorzaken en gevolgen van deze koersdaling en bespreken we hoe je kunt investeren in Bitcoin.

Mt. Gox failliet: de aanleiding voor de daling

Een van de grootste schokken in de cryptowereld was het recente faillissement van Mt. Gox, een van de oudste en grootste beurzen voor cryptocurrencies. Het bedrijf kampte al langer met problemen, maar de situatie escaleerde toen bekend werd dat er een groot aantal Bitcoins van klanten verdwenen waren. Dit leidde tot paniek onder investeerders en een massale uitverkoop van Bitcoins, met een scherpe koersdaling als gevolg.

Het faillissement van Mt. Gox heeft het vertrouwen in de veiligheid en betrouwbaarheid van cryptocurrencies een flinke deuk gegeven. Veel investeerders zijn nu huiverig om hun geld in digitale valuta te steken, wat de vraag naar Bitcoin en andere cryptomunten drukt. Dit is een van de belangrijkste redenen voor de huidige koersdaling.

Gevolgen voor andere cryptomunten

De problemen bij Bitcoin hebben ook gevolgen voor andere cryptocurrencies, zoals Ethereum (Ether), Ripple en Litecoin. Hoewel deze munten technisch gezien los staan van Bitcoin, worden ze vaak in één adem genoemd en zijn ze onderhevig aan vergelijkbare marktsentimenten. Als de Bitcoin-koers daalt, heeft dit vaak een negatief effect op de waarde van andere cryptomunten.

Toch zijn er ook verschillen tussen de diverse digitale valuta. Zo heeft Ethereum een ander onderliggend protocol dan Bitcoin en richt het zich meer op slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties. Dit kan betekenen dat Ethereum op de langere termijn minder gevoelig is voor de schommelingen van de Bitcoin-koers. Niettemin zijn op dit moment vrijwel alle cryptomunten in het rood gekleur.

Bitcoins omzetten in euro’s

Voor wie zijn Bitcoins wil omzetten in euro’s, zijn er verschillende mogelijkheden. De meest voor de hand liggende optie is om je Bitcoins te verkopen op een cryptocurrency-beurs, zoals Bitvavo, Coinbase of Kraken. Hier kun je je Bitcoins aanbieden tegen de actuele marktprijs en de verkoopopbrengst laten uitbetalen in euro’s.

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een Bitcoin-wisselkantoor. Dit zijn online diensten die je Bitcoins direct omwisselen voor euro’s, vaak tegen een iets minder gunstige koers dan op de beurzen. Het voordeel is wel dat je snel en gemakkelijk aan je geld kunt komen, zonder dat je een account hoeft aan te maken op een beurs.

Investeren in Bitcoin

Ondanks de huidige koersdaling zijn er nog steeds veel mensen die willen investeren in Bitcoin. Als je overweegt om in te stappen, is het belangrijk om je goed te informeren over de risico’s en kansen. Bitcoin is een zeer volatiele investering en de koers kan sterk schommelen, zowel naar boven als naar beneden.

Een manier om in Bitcoin te investeren is door de munt direct aan te kopen op een cryptocurrency-beurs. Je kunt dan profiteren van koersstijgingen, maar loopt ook het risico op verliezen bij koersdalingen. Een alternatief is om te beleggen in een Bitcoin-ETF of -fonds, waarmee je indirect blootstelling krijgt aan de koers zonder zelf Bitcoins te hoeven kopen.

Wat je beleggingsstrategie ook is, het is verstandig om niet meer geld te investeren dan je kunt missen. Cryptocurrencies zijn een risicovolle belegging en de kans op verlies is reëel. Spreid daarom je investeringen over verschillende activaklassen en beleg alleen met geld dat je op de langere termijn kunt missen.

Conclusie

De recente koersdaling van Bitcoin en andere cryptocurrencies laat zien hoe volatiel en onvoorspelbaar de markt voor digitale valuta kan zijn. Het faillissement van Mt. Gox heeft het vertrouwen in de sector een flinke deuk gegeven en veel investeerders zijn nu terughoudend. Toch blijft Bitcoin een interessante investering voor wie bereid is de risico’s te accepteren. Door je goed te informeren en verstandig te spreiden, kun je de kansen benutten zonder al te grote risico’s te lopen. Houd daarbij wel altijd in gedachten dat de koers van Bitcoin en andere cryptomunten sterk kan schommelen en dat verlies altijd tot de mogelijkheden behoort.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond Bitcoin en andere financiële onderwerpen? Volg dan onze blog voor meer nieuws, analyses en beleggingstips.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be