Qua rentestand was 2019 een ideaal jaar voor woningzoekenden. De minimale rente maakt dat de maandlasten voor kopers die in 2019 een hypothecaire lening hebben afgesloten relatief laag zijn. Niet alleen bij het afsluiten van een nieuwe woonlening biedt dit kansen. Het kan ook interessant zijn om een bestaande lening over te sluiten! In dit artikel vertellen we je meer over de verwachtingen voor 2020. Kun je dit jaar opnieuw goedkoop lenen?

Oorzaak van de lage rente voor hypothecaire leningen

De lage rentestand van dit moment valt voor een groot deel te verklaren door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Aan de ene kant kopen zij overheids- en bedrijfsobligaties op, waarmee ze voortdurend nieuw geld in de markt injecteren. Aan de andere kant wordt een negatieve depositorente geboden aan banken. Voor banken wordt het zodoende minder interessant om hun geld bij de centrale bank te stallen. Goedkoper is het om een lening te verstrekken aan consumenten. Om het lenen van geld voor consumenten aantrekkelijk te maken, verlagen banken de rente.

Het beleid is voornamelijk onder leiding van Marco Draghi vastgesteld. Inmiddels heeft hij zijn positie bij de ECB af moeten staan aan de Franse Christine Lagarde. Net voor zijn afscheid heeft Draghi belooft de rentestand tot eind 2020 niet noemenswaardig te verhogen.


Kan de rente op woonleningen nog wel omlaag?

Waar de kans op een sterke stijging van de rente op woonleningen beperkt is, lijkt een verdere daling nog wel mogelijk. Op het moment dat analisten verwachten de bodem te hebben bereikt voor wat betreft de rente, daalt deze nog verder. Aangezien de rente nog boven de 0% staat, is een verdere daling niet uit te sluiten. Wist je dat men in Denemarken zelfs een negatieve rente aanbiedt voor het lenen van geld? De kans dat dit bij ons gebeurt is echter bijzonder klein.

Risico’s aan het verstrekken van hoge leningen

Aan het verstrekken van leningen tegen een lage rente zitten risico’s. Consumenten zijn door de lage maandlasten geneigd om meer te lenen, dan ze hadden gedaan bij een hogere rentestand. Het zorgt voor een onnodig grote schuldenlast, die op termijn voor problemen kan zorgen. Nationale banken raden consumenten aan om een deel van de investering in een huis uit eigen zak te betalen, voor zover dat nog niet verplicht is. Niet in ieder Europees land is het mogelijk om 100% van de taxatiewaarde van een woning te lenen. Dit is zelfs zeer ongebruikelijk! Onder meer in Nederland wordt nog wel met deze richtlijn gewerkt.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be