Een calloptie stelt een handelaar in staat om een vastgesteld aantal obligaties, grondstoffen, valuta en diverse andere instrumenten zoals een ETF of index op een toekomstige datum te kopen (totdat het contract afloopt).

Een call kopen betekent dat u wilt dat de prijs van het aandeel (of een ander effect) zal stijgen, zodat u kunt profiteren van uw optiecontract door het vastgestelde recht uit te oefenen. Dus direct de optie met flinke winst te verkopen.

Premies en opties
De kosten die u betaalt om een ​​call optie aan te schaffen, dat heet de premie (dit zijn eigenlijk gewoon de kosten van het kopen van een optie contract waarmee u uiteindelijk een aandeel of effect zou kunnen kopen). In die zin is de calloptie premie als een aanbetaling, zoals je zou doen op een huis of een auto. Bij het kopen van een calloptie koopt handelt u tegen een verkoper van dezelfde call optie en betaalt u de premie die overeen is gekomen met de schrijver of verkoper ervan, en krijgt u het optiecontract om het effect te kopen tegen de van tevoren vastgestelde prijs.

Optie als verzekering
Dus callopties zijn ook een beetje zoals verzekeringen: Voor een contract wat een bepaalde looptijd heeft wordt een vastgesteld bedrag betaalt u betaalt dus voor een contract dat op een bepaald moment afloopt, maar u kunt een effect (zoals een valuta, index of aandeel) in die periode kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs (die veranderd niet, ook niet als de aandelenkoers op de beurs gaat stijgen). U moet uw optie echter vernieuwen (meestal wekelijks, maandelijks of driemaandelijks). Daarom ervaren opties altijd wat bekend staat als tijdverval; Als de week, de maand of de drie maanden of langer verstrijken dan zakt de waarde van het optiecontract ook. Bij de callopties is er nog iets om in het achterhoofd te houden: Als de uitoefenprijs laag is dan is er hoge intrinsieke waarde. Immers; Bij een aandelenkoers van 80 euro een calloptie 60 kopen dan is er al 20 euro intrinsieke waarde op dat contract en dan zal de calloptie 60 waarschijnlijk minimaal 20 x 100 euro zijn.