Platforms waarop crowdfunding leningen worden aangeboden worden populairder en populairder. De groei is immens. Crowdfundingplatforms zijn vooral erg populair bij bedrijven. Particulieren kloppen zelden aan en krijgen ook zelden een lening met goede voorwaarden aangeboden. Bedrijven halen bovendien steeds vaker grotere bedragen binnen.

Banken laten MKB’ers in de steek

Banken verstrekken nog altijd weinig leningen aan het Midden en Kleinbedrijf. Dit heeft vooral te maken met het feit dat banken minder met elkaar concurreren. Zelfstandigen en MKB’ ers kunnen doorgaans maar uit een klein aantal banken kiezen. Soms is de keuze zelfs beperkt tot maar 1 of 2 aanbieders. Mede daarom wordt crowdfunding steeds populairder voor MKB’ers die een krediet nodig hebben.

Het begon allemaal met Kickstarter

Crowdfunding werd pas populair dankzij Kickstarter. Via dit platform konden consumenten kleine geldbedragen uitlenen aan ondernemers die een bedrijf wilden starten. Dat idee heeft veel meer crowdfunding initiatieven in het leven geroepen en via die platforms is het lenen van hogere bedragen gemakkelijker geworden.

Hogere bedragen

Zo is de website en crowdfunding platform Geldvoorelkaar.nl een enorm succes. In 2011 begon dit platform nog bescheiden met bedragen die hoogstens opliepen tot 15.000 euro per bedrijf. Inmiddels worden er al bedragen van ruim 75.000 bij elkaar gehaald. Dit zegt mede-oprichter Martijn van Schelven. Een trend is ook dat het steeds vaker voorkomt dat niet bedrijven of ondernemers zelf het geld bijeen proberen te halen, maar dat ze hiervoor tussenpersonen inschakelen. Als die tussenpersoon een accountant betreft, is het pas echt serieus. Dan gaat het niet meer om een paar tienduizend euro maar om tonnen.

Het grootste platform van Nederland

Geldvoorelkaar is inmiddels verkocht aan een Zweeds bedrijf voor enkele miljoenen euro’s. Tien miljoen om precies te zijn. Sinds het bedrijf is opgericht is er al voor zo’n 60 miljoen euro opgehaald. Ook voor particulieren.

Belgische Crowdfunding Initiatieven

www.angel.me Dit crowdfundingplatform, gelanceerd in oktober 2014, heeft als doel een professionele ondersteuning aan te bieden aan innovatieve starters uit verschillende sectoren. De financiering via crowdfunding kan via aandelen of beloning (reward-based) gebeuren.

www.crofun.be is gestart in april 2013 en wordt meteen ook opgestart in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg (www.crofun.eu). Alle projecten, die op de Belgische site staan vermeld, komen ook op de Europese site.  Crofun gaat heel breed: alle types van crowdfunding, van donaties tot leningen en deelname in het kapitaal, komen aan bod en ook alle sectoren komen in aanmerking.

Collin Crowdfund

Een ander crowdfunding platform is Collin Crowdfund. Dit platform haalt vooral grotere bedragen op voor bedrijven. Op het moment van schrijven wordt er gemiddeld zo’n 150.000 tot 160.000 per klant opgehaald. Op dit moment heeft het bedrijf ongeveer 9 miljoen euro opgehaald. Dit platform stelt echter wel strengere eisen en scherpere voorwaarden. Dat is een van de redenen waarom het vooralsnog niet kan aanhaken bij Geldvoorelkaar.nl.

Banken zeggen “nee”, crowdfundingplatforms zeggen “ja”

Waar de banken veel aanvragen weigeren, kunnen bedrijven en startende ondernemers via deze platforms vaak wel aan hun geld komen. Vaak is het ook zo dat ondernemers gewoonweg niet meer bij de bank aankloppen omdat ze het vertrouwen in de bankensector hebben verloren.

Wat kan crowdfunding voor jou betekenen?

Crowdfunding is voor veel startende ondernemers dé mogelijkheid om een prachtidee te verwezenlijken. Misschien wil je een website starten of een webshop of misschien heb je plannen om een speciale software te ontwikkelen…. Indien je zelf niet over voldoende geld beschikt en de bank je niet op weg wil helpen, kan je bij crowdfundingplatforms aankloppen. Deze platforms zijn zowel in Nederland als in het buitenland te vinden. Het is dan belangrijk dat je anderen enthousiast maakt over je plannen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be