Kmo’s maken weer steeds vaker gebruik van de winwinlening van de PMV (Vlaamse investeringsmaatschappij). De winwinlening is een lening waarbij een kmo bij familie en vrienden geld kan lenen. Niet alleen de winwinlening is aan een nieuwe opmars bezig, want ook de waarborgregeling mag sinds vorig op steeds meer aandacht rekenen.

Geen financiering via de bank? Als kmo kan u dan terecht bij de PMV

Kan u voor een financiering niet terecht bij de bank? Als kmo kan u dan terecht bij de PMV. Deze investeringsmaatschappij verstrekt de zogenoemde winwinlening. Bedrijven kunnen op die manier voordelig bij vrienden of familie terecht voor een lening. In 2018 werden er in totaal 2625 van zulke leningen via de PMV afgesloten.

Het is als vriend of familielid mogelijk om tot €50.000 te lenen aan een Vlaamse kmo. Voorheen was het alleen mogelijk om via de PMV te lenen aan een startende kmo. Echter is het sinds kort ook mogelijk om geld te lenen aan een bestaande kmo.


Wat is de winwinlening voor een lening?

Deze lening is in feite gewoon een achtergestelde lening. Een achtergestelde lening noemen we zo omdat de kredietverstrekker pas als laatste, bij een faillissement van een bedrijf, wordt afbetaald. Andere schuldeisers mogen dus als eerste hun deel opeisen.

Waarborgregeling ook in trek

Naast de populariteit van de winwinlening is ook de waarborgregeling opnieuw aan een opmars bezig. Kan u als bedrijf geen lening afsluiten bij een bank omdat u onvoldoende waarborgen heeft? Dan is het toch mogelijk om aan een financiering te komen en wel via de PMV.

De PMV zorgt er voor dat 75% van het bedrag wordt afgedekt door de Vlaamse overheid. Het komt erop neer dat de bank nog maar 25% van het risico draagt. De overheid de rest (75%). Op die manier kunnen veel meer kmo’s toch een lening afsluiten of een hoger bedrag lenen. In 2018 werden er op die manier in totaal 2007 waarborgen via de PMV verstrekt.


Stijging duidelijk te zien

PMV geeft aan dat ze duidelijk een stijging zien in het aantal waarborgen dat wordt verstrekt. En dat ook voor de grotere leningen. Hoe dat komt? Waarschijnlijk heeft het te maken met de stijging van de prijzen voor bedrijfsovernames. Ook de markt voor overnames is actiever dan voorheen. Men is bereid meer geld te betalen voor het overnemen van bedrijven. En aangezien de rentes op leningen nog steeds erg laag zijn, is het aantrekkelijker om meer geld te lenen. Maar dan moeten de banken wel over voldoende waarborgen kunnen beschikken.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be