We hebben al eens vaker geschreven over de voordelen van het vervroegd aflossen van een lening. Vandaag de dag is geld lenen echter niet meer zo duur, dus is het de vraag of het nog loont om een lening vervroegd af te betalen. Tenminste, als u deze lening in een goede tijd heeft afgesloten en maar tussen de 1,0% en 2,0% rente betaald. Wij vertellen u waar u op moet letten als u een lening sneller wilt aflossen.

Redenen om een lening sneller af te betalen

Er zijn voldoende redenen te bedenken om een woonlening, autolening of andere lening vervroegd af te lossen. Misschien bent u wel van baan geswitcht en bent u meer gaan verdienen. Daardoor heeft u de mogelijkheid gekregen om uw schulden sneller af te betalen, zodat u niet meer afhankelijk bent van de bank. Of uw auto heeft het begeven en u wilt niet de lening laten doorlopen… Het kan ook zijn dat u een te dure lening hebt afgesloten en u wilt deze graag met een goedkopere lening aflossen. Maar is het altijd verstandig om een geldlening vroeger af te lossen?


Vervroegd aflossen mag!

Consumenten mogen tegenwoordig altijd hun bestaande leningen vervroegd aflossen. Voorheen kon dat ook wel maar dat het een extreem hoge kostprijs. Vandaag de dag kost sneller aflossen ook extra geld, maar in veel gevallen loont het dan alsnog. Belgische banken mogen namelijk een z.g. ‘wederbeleggingsvergoeding’ rekenen aan hun klanten. Omdat een lening vervroegd wordt afgelost, maken ze immers kosten (ze lopen intrest mis). De bank moet zich echter houden aan strenge regels. U hoeft dus niet bang te zijn dat ze u van alles aanrekenen.

Wanneer is sneller aflossen niet verstandig?

Let op: Wij zullen niemand adviseren om vervroegd een lening af te lossen. Net zo min raden we u aan om een lening aan te houden. Toch kunnen er voldoende redenen zijn om bijvoorbeeld een autolening of woonlening niet vervroegd af te lossen. Zo is het verstandig om voldoende financiële buffer aan te houden voor onverwachtse omstandigheden.


Al uw spaargeld gebruiken voor het (deels) vervroegd aflossen van een lening is dus niet altijd verstandig. Ook kan de wederbeleggingsvergoeding zo hoog zijn, dat het niet of nauwelijks loont om vervroegd af te lossen. Het kost u alleen maar extra tijd en papierwerk. Tevens kan het zijn dat u veel fiscaal voordeel (woonbonus) verliest als u een lening sneller afbetaald. Dat is o.a. het geval bij degenen die een hypotheeklening zijn aangegaan. Een minder hoge hypotheeklening betekent automatisch ook dat u minder belastingvermindering geniet.