Is het tegenwoordig nog mogelijk om een hoge spaarrente te ontvangen? De afgelopen jaren zijn de rente’s op spaargeld enorm gekelderd. Enkele jaren geleden kreeg je op jaarbasis bij sommige banken 4% rente op je spaargeld, tegenwoordig mag je al blij zijn met 1% rente. Toch zijn er manieren om een hogere spaarrente te verkrijgen, je kunt er namelijk voor kiezen om je geld “vast te zetten”.

Deposito
Een spaarrekening waarbij je geld vastzet wordt ook wel een deposito genoemd. Hoe werkt zo’n deposito? Het is eigenlijk heel simpel, het geld dat op de rekening gestort wordt mag een aantal jaren niet aangeraakt worden. Je kunt er dus eigenlijk niks mee, het staat vast op de rekening. Je kunt zelf bepalen hoeveel jaar het geld vastgezet wordt. Als je een paar duizend euro hebt waar je niks mee doet en ook niks mee gaat doen de komende jaren, dan kan het verstandig zijn om het geld te storten op een deposito. Hoeveel rente krijg je voor zo’n deposito? Het ligt er een beetje aan hoelang je het geld vastzet. Doe je dit voor een periode van 1 of 2 jaar, dan zal het qua rente weinig schelen in vergelijking tot een “gewone” spaarrekening. Kies je echter voor een deposito met een tijd van 10 jaar, dan kun je flink wat extra rente krijgen. Een rente van 2,25% is dan haalbaar, een stuk hoger dan de reguliere rente’s op dit moment.

Addertje onder het gras
Er zitten geen addertjes onder het gras bij een deposito, maar je moet wel goed beseffen dat het geld vaststaat voor een bepaalde periode. Je kunt er dus niet bijkomen. Wil je het geld toch opnemen omdat je het per se nodig hebt, dan betaal je vaak een boete. Kies daarom alleen voor een deposito als je zeker weet dat je het geld niet nodig hebt gedurende de looptijd van het deposito.

Groot verschil in rente
Als je flink wat geld op een spaarrekening hebt staan kan het verschil in euro’s behoorlijk oplopen. Stel dat je 20.000 euro op een “gewone” spaarrekening hebt staan met een rente van 1% op jaarbasis, dan levert dit 200 euro aan rente op per jaar. Zet je het geld op een deposito rekening met een rente van 2,25% dan ontvang je 450 euro aan rente per jaar, een verschil van 250 euro. Na 10 jaar loopt het verschil op tot 2.500 euro. Een hoge spaarrente ontvangen is tegenwoordig nog steeds mogelijk.

Invest Image Banner 728x90 NL

Het kan nog hoger!
Wil je nog meer rente over je spaargeld ontvangen, maar zie je een deposito niet zitten? Er is nog een andere manier om een hoge rente te krijgen. Je kunt er namelijk voor kiezen om je spaargeld op een spaarrekening in het buitenland te zetten. In sommige landen ligt de spaarrente een flink stuk hoger in vergelijking tot Nederland. Zou je het geld op een rekening in Brazilië zetten bijvoorbeeld, dan is het mogelijk om  bijna 6% aan rente te ontvangen over je spaargeld. Wees je er wel van bewust dat het een risico met zich meebrengt. In Nederland hebben we het zo geregeld dat je spaargeld tot een bepaald bedrag veilig is, ook als een bank omvalt. Heb je het spaargeld in het buitenland op een rekening staan, dan is dat een ander verhaald. Maak je gebruik van een spaarrekening in een Europees land, dan is de kans groot dat je het terug krijgt bij het omvallen van een bank. Staat het geld buiten Europa, dan is de kans groot dat je het geld kwijt bent. Wees je dus wel bewust van dit risico als je besluit geld op een buitenlandse spaarrekening te zetten.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be