En opnieuw heeft de Belgische Overheid er enkele miljarden euro’s bij waarvoor we betaald krijgen om te lenen. Zo werd eind juli 2019 door het Federaal Agentschap van de Schuld ongeveer 1 miljard euro opgehaald aan negatieve rente.In september heeft dit agentschap wederom 1,8 miljard euro opgehaald op de financiële markten waarvoor betaald wordt aan negatieve rente. In totaal werd er 2,8 miljard euro opgehaald.

Negatieve rente

Hoe het zit: In totaal werd er dus 2,8 miljard euro opgehaald. Over ongeveer 1 miljard euro wordt rente betaald van 0,23%. De rest, 1,8 miljard, is geleend aan negatieve rente. Zo werd er schuldpapier voor 588 miljoen euro uitgegeven. Deze lening moet binnen 7 jaar terugbetaald worden en de gemiddelde rente is -0,46%. Verder is er een lening afgesloten met een looptijd van ongeveer 10 jaar waarvoor een negatieve rente geldt van -0,23%.


Langetermijnrente zakt onder de nul %

Feitje: Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de langetermijnrente van België in juli 2019 onder de nulgrens zakte. Overigens heeft ons Agentschap voor de Schuld grootste plannen. Zo willen ze een deel van de Belgische schuld (30 miljard euro) herfinancieren door schuldpapier uit te geven.