Enkele dagen geleden verscheen op de website van La Libre Belgique het nieuws dat het aantal Belgische bedrijven dat betalingen verricht naar z.g. ‘fiscale paradijzen’ is gestegen. Zo werd in 2016 nog voor ongeveer 82 miljard aan betalingen naar landen verricht die door de overheid bekend staan als fiscale paradijzen, terwijl het bedrag in 2018 inmiddels meer dan verdubbeld is, namelijk: 206 miljard euro.Wanneer is een land een fiscaal paradijs?

In een rapport van een Europese onderzoekscommissie werd in februari dit jaar België nog op de vingers getikt vanwege het gemakzuchtige fiscale beleid dat ze voeren. Volgens het rapport werkt België belastingontduiking in de hand en dan met name door multinationals. Niet alleen ons land maar ook Nederland, Malta, Ierland, Luxemburg, Hongarije en Cyprus doken op in het lijstje van een Europese onderzoekscommissie. Is België daarom een fiscaal paradijs? Volgens het rapport wel. Maar het staat bij lange na niet in de top 10 van belastingparadijzen.

Een land is een belastingparadijs indien het één of een aantal fiscale voordelen biedt om bedrijven/multinationals aan te trekken, met de bedoeling dat zij zich uiteindelijk in het land vestigen. Landen die één of meerdere fiscale voordelen bieden aan bedrijven en multinationals, en daarom bekend staan als fiscaal paradijs zijn o.a.:

  • Antigua en Barbuda
  • Groot-Brittannië
  • Monaco
  • Andorra
  • De Bahama’s
  • Mauritius
  • Malta
  • Gibraltar
  • De Kaaimaneilanden
  • Dubai

Verplicht melding doen in de belastingaangifte

Doet u als bedrijf betalingen naar het buitenland? Dan dient u bij een betaling vanaf €10.000 naar een belastingparadijs die in uw belastingaangifte te melden. Dat verplicht de Belgische wet. Daarmee wil de fiscus tegengaan dat bedrijven fiscale voordelen misbruiken. Ze wil daarmee tevens belastingfraude aanpakken.


Voor alle betalingen

La Libre Belgique schrijft verder dat de meldingsplicht voor betalingen naar fiscale paradijzen geldt voor alle soorten betalingen. De fiscus maakt daarbij geen verschil of een bedrijf nou een betaling overmaakt voor het terugbetalen van leningen, voor intresten, huur of voor de aankoop van goederen. Het is daarom lastig om na te gaan waaraan de 206 miljard euro die bedrijven in 2018 overmaakten naar andere landen is besteed.

Financiële sector

Wél kan met zekerheid worden vastgesteld dat het met name de financiële sector is die verantwoordelijk is voor zo’n 80% van de betalingen. Overigens blijft dat het meeste geld dat naar fiscale paradijzen wordt overgemaakt, vroeg of laat weer terugkomt in België. Bedrijven zijn trouwens niet verplicht deze inkomende gelden aan te geven, maar alleen de gelden die het land verlaten. Dat zegt Yannic Hulot. Hij werkt als adviseur bij de bijzondere belastinginspectie.