We hebben al eens eerder een blog gewijd aan ‘hoe geld te besparen op een lening’. Getuige het aantal mensen dat op zoek is naar besparingstips, lijkt het ons verstandig om hier nogmaals over te schrijven. Uiteraard komen we ditmaal met nieuwe tips en informatie. Geld besparen op leningen is veel gemakkelijker dan je zou denken! Lees de informatie hieronder aandachtig door en breng het in de praktijk.

Honderden euro’s of meer besparen op een lening

De eerste tip is goud waard: Sluit nooit direct een krediet af bij bank zonder eerst te hebben vergeleken. Een fout die de meeste mensen maken is door meteen bij de eerste de beste aanbieder een lening af te sluiten. Misschien heb je geluk en sluit je direct de goedkoopste lening af. Maar de kans is groot dat je hiermee tot vele honderden euro’s (of meer) per jaar weggooit. Het blijkt dat consumenten gemiddeld tot zevenhonderd euro p/j kunnen besparen door eerst goed te vergelijken (onderzoek: Geld.nl).

Persoonlijke lening is tegenwoordig de goedkoopste leenvorm

Tip 2: Laat het doorlopend krediet in het vervolg links liggen. De rente van het goedkoopste doorlopend krediet is sinds 2016 nog altijd hoger dan de goedkoopste persoonlijke lening. En dat is een unicum! Want het DLK (zoals dit krediet ook wel wordt afgekort) stond voorheen bekend als goedkoopste kredietvorm gelet op het rentetarief bij de start van de looptijd. Nu zijn de verschillen tussen beide leenvormen groot. Met een persoonlijke lening ben je voordeliger uit en dat kan je zomaar een besparing van enkele honderden euro’s in totaal opleveren. Je ziet het meteen terug in de maandlasten.

Kleine leningen zijn duur

Een kleine lening is in verhouding vele malen duurder dan wanneer je een groter leenbedrag afsluit. Onze derde tip is dan ook: Leen nooit meer geld dan je nodig hebt maar overweeg een groter bedrag te lenen als dat in jouw voordeel is. Zo kan je bijvoorbeeld bestaande kleinere leningen samenvoegen tot 1 grote lening. Het maakt nogal veel verschil of je bijvoorbeeld kiest voor een persoonlijke lening met een leenbedrag van 25.000 euro of 50.000 euro en een looptijd van 5 jaar. Met dat laatste bedrag kan je al snel duizenden euro’s besparen. Hoe dat komt? Daar gaan we in een volgende blog dieper op in.

Santander krediet

Vergelijk niet alleen alle bekende kredietverstrekkers en banken met elkaar, maar ga ook de minder bekende geldschieters bij langs. Dat is onze vierde en laatste tip. Grootbanken hebben de helft van de markt in handen. De minder bekende kredietaanbieders hanteren echter soms aantrekkelijke rentetarieven. Deze instellingen zijn vaak in handen van een grootbank. Je leent dus gewoon vertrouwd en veilig.