Een lening met onderpand wordt vaak aangegaan bij het lenen van grotere bedragen. Een lening met onderpand geeft de lening aanbieder een bepaalde garantie, waardoor deze eerder geneigd zal zijn om de lening te verstrekken.

Een onderpand kan in de vorm van een huis, auto of effecten zijn. Met effecten worden obligaties en aandelen bedoeld, deze kunnen dienen als onderpand en zo’n zogeheten effectenbelening wordt vaak aangevraagd door bedrijven of particulieren die in het bezit zijn van effecten (obligaties / aandelen).

Hypotheek is een lening met onderpand

Veel mensen gaan eigenlijk een lening met onderpand aan. De hypotheek is dan de lening en het gekochte huis het onderpand. Wanneer bijvoorbeeld een langere tijd de hypotheek niet betaald wordt, dan kan de hypotheekverstrekker het onderpand innemen zodat de kosten ( hypotheek ) gedekt is.

Wat te gebruiken als onderpand

Een lening met onderpand kan aangegaan worden op vele verschillende manieren waarvan we er hier een aantal zullen bespreken om te kunnen laten zien wat de mogelijkheden zijn van een lening met onderpand en aan wat voor producten u kunt denken om te verpanden.Spullen als onderpand

Spullen gebruiken als onderpand is een bekende manier om een (tijdelijke) lening aan te gaan. Om een voorbeeld te geven nemen we een pandjeshuis. Bij een pandjeshuis kunt u diverse spullen verpanden of verkopen in ruil voor geld. Wanneer u besluit om spullen te verpanden, dan gaat u een contract aan met het pandjeshuis welke u geld zal geven voor uw spullen. In het contract is aangegeven dat u de spullen kunt terugkopen, indien u hier geen geld voor heeft dan zal het pandjeshuis de spullen verkopen.

Auto als onderpand

Een andere vorm van lenen is het aangaan van een huurkoop contract op een auto. In maandelijkse termijnen betaald u de auto af volgens het contract dat u met de verkoper bent aangegaan. In dit contract zal ook een clausule zijn opgesteld die aangeeft dat de auto geldt als onderpand.

Wanneer u dan ook niet in staat bent om aan het contract te voldoen, dan zal deze clausule in werking treden en heeft de verkoper de mogelijkheid om de houden in te vorderen. Zodra u het bedrag van de auto heeft betaald, samen met de rente bent u de eigenaar van de auto.

Geld lenen met effecten als onderpand

Bij de meeste banken is het mogelijk om een lening aan te gaan met effecten als onderpand. Uw aandelen en obligaties kunt u opgeven als onderpand om voor een bedrag van dezelfde waarde een lening aan te gaan.

In sommige gevallen krijgt de bank meer vertrouwen en gaan ze er van uit dat de lening keurig en op tijd afbetaald wordt door de aanvragen. Indien dit zo is dan kan de bank een korting geven op de rente en zal de lening goedkoper worden.

Deze lening met onderpand heeft 1 nadeel en dat is dat effecten gevoelig zijn voor wisselkoersen en kan de waarde van de effecten afnemen. In dit geval kan het zo zijn dat de bank zal vragen om een aanvulling, om alsnog tot een gelijk onderpand te komen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be