Je wilt graag geld lenen van jouw ouders maar vraagt je af aan welke regels dat gebonden is en hoe je dit het beste kan aanpakken? Verstandig dat je hierover eerst informatie inwint, want het is inderdaad zo dat geld lenen aan kinderen door ouders aan regels gebonden is. Uitgebreide uitleg daarover kun je vinden op o.a. de website van de Belgische Overheid.


Waarom geld lenen van de bank als je ook ouders hebt bij wie je kan lenen?

Als je aan geld lenen denkt, dan denken de meeste jongeren meteen aan een lening afsluiten bij de bank. Toch is lenen bij de bank niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Want waarom zou je het niet dichter bij huis zoeken? Als je ouders hebt, dan zou je ook bij hen kunnen aankloppen voor een financiering. Er zijn veel ouders die voldoende geld op de spaarrekening hebben staan en waar ze toch niets mee doen. Informeer eens bij hen wat er mogelijk is. Ze zijn vast bereid om een duit in het zakje te doen.

Waarom geld lenen bij ouders?

Misschien wil je een eigen bedrijf opstarten en heb je daarvoor een heel goed idee wat geld kan opleveren. Alleen heb je wat startkapitaal nodig om je dromen te verwezenlijken. Bij de bank maak je wellicht weinig kans, omdat je te jong bent om geld te lenen of omdat je nog studeert en dus weinig of geen inkomsten kan aantonen. Zo zijn er voldoende redenen te bedenken over waarom je geld zou kunnen lenen bij jouw ouders. Lenen van ouders is natuurlijk veel goedkoper dan geld lenen van de bank. Dat is in de eerste plaats de belangrijkste reden waarom kinderen aankloppen voor een lening bij ouders.

Wel is het uitlenen van geld aan kinderen aan regels gebonden. Daarover straks meer informatie. Maar nu eerst vertellen we hoe een lening afsluiten bij ouders in zijn werk gaat.

Hoe gaat geld lenen van ouders in z’n werk?

Om maar met de deur in huis te vallen: Jouw ouders lenen geld aan jou uit. Daarmee kan je een investering doen, schulden aflossen of de kosten van je studie bekostigen. Ouders zijn verplicht om interest te rekenen aan hun kinderen. De hoogte daarvan is vastgelegd door de overheid. Dit staat dus gelijk aan de wettelijke interestvoet.

Bankgift

Je ouders mogen ook een bepaald bedrag schenken. Ze betalen daarvoor dan schenkingsrechten aan de overheid. Een lening van je ouders kan op een later moment ook worden omgezet in een schenking.


Goede afspraken maken is belangrijk!

Ook al zijn het jouw ouders en vertrouwen jullie elkaar voor de volle honderd procent, toch is het belangrijk om altijd goede afspraken te maken! Leg alle afspraken vast op papier. Zo vermijd je conflicten in de toekomst. Je kunt dit zelf doen maar bij grotere leenbedragen is het verstandig om de notaris te visiteren. Leg op papier o.a. de hoogte van de rente vast, de hoogte van de maandtermijnen en wanneer je de lening weer hebt terugbetaald.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be