Geld lenen voor een woning gaat vermoedelijk binnenkort veel moeilijker worden. Dat meldt VTM Nieuws. De reden daarvan zijn de strengere regels die de Nationale Bank in België de banken oplegt.

Geen lening meer zonder eigen bijdrage van 20%

U kunt in de toekomst waarschijnlijk geen lening meer afsluiten voor uw woning als u geen eigen bijdrage kunt leveren. De Nationale Bank wil binnenkort laten vastleggen dat voor woonleningen, die men gebruikt voor het verbouwen of renoveren van een woning, minstens 20% van het totaalbedrag door de aanvrager zelf opgehoest moet worden. De Nationale Bank ziet namelijk een toename van het aantal schulden bij gezinnen. In 2016 was de totale schuld bij gezinnen ongeveer 250 miljard euro. Ter vergelijking: In 2015 was dat 5% minder.

Banken moeten meer kapitaalreserve opbouwen

De meeste banken in België zijn in de afgelopen jaren niet voorzichtiger maar juist onvoorzichtiger geworden in het verstrekken van woonleningen. Dat constateert gouverneur Jan Smits van de Nationale Bank. En dat moet volgens hem z.s.m. een halt worden toegeroepen. Een goede maatregel kan het weigeren van een leningaanvraag zijn indien de aanvrager geen eigen bijdrage kan inleggen van 20% van de totale leensom. Dit moet leiden tot meer kapitaalreserves bij de Belgische banken.

Grote betalingsproblemen bij nieuwe economische malaise

Jan Smits vertelt verder dat, zou er opnieuw een crisis uitbreken, een groot deel van de Belgische woningbezitters in de financiële problemen geraakt. Zij kunnen dan hun woning niet meer afbetalen. De banken zullen dan grote verliezen leiden, omdat de woningen minder waard worden. Voorzichtigheid is dus nu al geboden! Dat ziet ook Febelfin in. Deze bankenfederatie vind dan ook dat de huidige regels niet streng genoeg zijn. Ze vinden dat een nieuwe maatregel, zoals het invoeren van de 20%-regeling, past bij het beleid dat elders in Europa ook toegepast wordt. De vastgoedmarkt blijft alleen met een verzwaring van de regels gezond.

Wurgcontracten verzekeringen bij woonkrediet

Bij het woonkrediet worden er, volgens diverse verzekeringsmakelaars, wurgcontracten aangeboden. De FVF waarschuwt Belgische consumenten voor dergelijke ‘wurgcontracten’, waarbij de consument soms verplicht een verzekering moet afsluiten bij het woonkrediet. Mensen die hun woning verbouwen, die kunnen door dergelijke contracten op de langere termijn daardoor gegijzeld worden. Aldus de FVF. Nu krijgen consumenten vaak nog een lagere rentevoet als ze een woonkrediet bij de bank afsluiten. Maar dan alleen als ze meerdere producten afnemen zoals een brandverzekering of een schuldsaldoverzekering. De consument is dan verplicht om dergelijke producten aan te houden gedurende de looptijd van de lening. Daarnaast betalen ze veel te veel premies voor de verzekeringen. Niet zelden zitten Belgische consumenten op deze manier wel 20 tot 30 jaar vast een dure verzekeringscontracten. Organisaties willen dat men dergelijke verzekeringen in de toekomst jaarlijks kan opzeggen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be