Vaak horen we de vraag geld lenen zonder onderpand mogelijk is. In feite is dit altijd wel mogelijk, vooral wanneer we denken aan het aangaan van een grotere lening waarvoor we natuurlijk niet gelijk ons huis of auto willen verpanden.

Toch blijkt de algehele kwestie van een lening zonder onderpand toch vaak in de praktijk een stukje moeilijke, dan dat overal eigenlijk wordt beweerd. Het probleem is dat een onderpand vaak gebruikt wordt bij een dure lening zoals de koop van een huis, of bij de koop van een auto. Voor dit soort leningen en hypotheken wordt dan ook over het algemeen onderpand gebruikt.

Ondanks het feit dat geld lenen zonder een onderpand af en toe vrij lastig kan zijn met name bij de grotere leningen is het natuurlijk uiteindelijk wel altijd mogelijk. Een lening zonder onderpand is vaak een normale lening zoals een persoonlijke lening, een doorlopend krediet en alle andere leningen die hier enigszins bij in de buurt komen.

Met dit soort leningen is het mogelijk om grotere bedragen te lenen zonder onderpand, maar natuurlijk staan hier dan wel een aantal andere dingen tegenover. Om te beginnen is de rente die u moet betalen vaak een fors stuk hoger dan bij geld lenen met onderpand. Op de lange termijn bent u dus meer geld kwijt voor hetzelfde te lenen bedrag.

Daarnaast zijn er nog een aantal extra vereisten die bepalen of u zo’n lening kunt krijgen, al worden deze eisen ook weleens gesteld bij leningen met onderpand. Deze eisen zijn ervoor zodat de geldverstrekker met een redelijk grote zekerheid kan zeggen dat u ook daadwerkelijk het geleende geld zult terugbetalen.
Een bekend vereiste om een lening te kunnen krijgen is dat de aanvrager in het bezit is van een vast contract, of kan aantonen dat deze maandelijks een bepaalde geldstroom heeft waarmee de lening kan worden voldaan. Indien de aanvrager dit niet kan aantonen en niet in het bezit is van een vaste werkovereenkomst, dan kan het erg moeilijk zijn om een lening te krijgen.

Niet iedereen kan geld lenen zonder onderpand
Helaas kan niet iedereen gebruik maken van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. De verstrekker wil namelijk alsnog zekerheid hebben, dus zelfs wanneer u een vaste werkovereenkomst hebt of kunt bewijzen dat u de lening kunt aflossen dan kan het alsnog geweigerd worden.
Om echt vrijwel absolute zekerheid te hebben dat u de lening kunt betalen, zal de geldverstrekker naast het controleren van uw arbeidsovereenkomst of inkomen ook controle of u niet op de zwarte lijst van het CKP staat.

Staat u op de zwarte lijst, dan is de kans erg groot dat ook deze manieren van lenen niet mogelijk zijn. Ook hier zijn weer oplossingen voor door bijvoorbeeld het aangaan van een minilening/minikrediet, maar het probleem van dit soort leningen is dat het vaak alleen mogelijk is om kleinere bedragen te lenen tot ongeveer €1000, die daarnaast ook nog binnen een zeer korte tijd terugbetaald moeten worden waardoor u eigenlijk nog niet geholpen bent met uw probleem.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be