We hebben het altijd over geld lenen bij de bank of bij een andere financiële instelling, maar omgekeerd kan ook. Iemand met genoeg geld op zijn bankrekening kan best een vriend of familielid in nood helpen. Dat lijkt een fluitje van een cent, want je vertrouwt elkaar. Voor een klein bedrag is dat natuurlijk zo geregeld, maar als je een serieus bedrag gaat lenen zijn er toch enkele dingen waar je op moet letten. Het komt wel vaker voor dat deze gevallen uitdraaien op een rechtszaak!

Waar je moet op letten

Wanneer een (goede) vriend geld wilt lenen, kan het moeilijk zijn om nee te zeggen. Je wilt het risico niet lopen om je vriend te verliezen en enkele tientjes of honderd euro vormt wellicht geen probleem. Vaak maakt het ook niet uit wanneer je dat geld terugziet, zolang je het ooit maar terugkrijgt. Toch kan het gevaarlijk zijn om geld uit te lenen, zeker wanneer dit steeds na elkaar gebeurt en het bedrag blijft stijgen. Vraag daarom altijd waarvoor het geld nodig is, en spreek af dat je het binnen een bepaald aantal weken of maanden graag terug wilt. Gaat het om een aanzienlijk bedrag, dan is het verstandig om een schriftelijke overeenkomst te tekenen. Zo voorkom je narigheid in de toekomst en zal je je geld zeker en vast terugzien.

Een contract opstellen

Je zal er misschien niet meteen aan denken om voor een lening aan vrienden of familie een overeenkomst te tekenen. Toch zou je dat wel moeten doen. Het komt misschien zakelijk over, maar dat is het ook. Geld heeft al vaker van vrienden vijanden gemaakt dan omgekeerd. Wanneer je een contract opstelt, moeten enkele zaken zeker vermeld worden. Denk hierbij aan de identiteit van de personen in kwestie, het bedrag in cijfers en letters, de rentevoet (als deze gehanteerd wordt), de tijdsduur van de lening, de plaats en datum van de overeenkomst en zeker de handtekening van beide partijen. Laat dit opstellen in het dichtstbijzijnde registratiekantoor en je weet zeker dat je goed zit.

Hoeveel kan ik uitlenen?

Wellicht weet jij beter als geen ander hoeveel geld je kan missen. Toch is het belangrijk om na te denken over hoeveel geld je precies wilt uitlenen. Hou er rekening mee dat je dit geld in het slechtste geval niet zal terugzien voor de afgesproken datum. Let echter wel op met hoge bedragen, want wanneer je meer dan 2.092 euro uitleent zal de belastingsdienst denken dat je een schenking doet. Je vriend betaalt dan maar liefst 30% belasting op elke euro die boven de 2.092 komt.

Ik heb geen contract opgesteld

Jammer maar helaas, je hebt wettelijk gezien geen poot om op te staan. Van vrienden wordt uiteraard verwacht dat ze een geleend bedrag terugbetalen, maar als ze dit weigeren kan je ze niet aanklagen en kan je wellicht fluiten naar je geld. Daarom is een duidelijke en schriftelijke afspraak nog altijd de beste oplossing. Je vriend zal misschien raar kijken in het begin, maar als hij toch van plan is het geld terug te betalen, dan mag er geen probleem zijn!

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be