Het is natuurlijk belangrijk om op een verstandige manier een lening af te sluiten. In dit artikel willen we je wijzen op de gevaren van een doorlopend krediet.

Er zijn verschillende gevaren en valkuilen waar je misschien niet aan denkt. Hierom hebben we dit artikel geschreven.

.BENL - MyLine - 728x90

Nooit aflossen!

Het grootste gevaar bij een doorlopend krediet is, dat je eigenlijk niet verplicht bent om een aflossing te doen. Je hoeft namelijk geen aflossingen te doen. Het is een punt waar je natuurlijk wel op moet letten. Wanneer je namelijk geen aflossingen doet dan blijf je eigenlijk voor altijd aan de lening verbonden. Het is niet slim of verstandig te noemen. Wat je mogelijk gekocht hebt met het geleende geld is al lang weer uit je leven verdwenen en nog steeds betaal je hier geld voor. Het is beter om dit te voorkomen. Zorg ervoor dat de lening ook afgelost wordt.

Gebrek aan discipline of te hoge verwachtingen van de eigen discipline zijn zaken waar je aan moet ontsnappen. Dwing jezelf om af te lossen. Een persoonlijke lening zou dan een veel betere keuze zijn.

BENL - Buy Way Line - 728 x 90 - CTA 1

De variabele rente en hogere maandlasten

Bij een doorlopend krediet heb je een variabele rente. De rente is variabel en kan dus iedere maand omhoog gaan en ook omlaag. Het liefste zie je natuurlijk, dat de rente omlaag gaat. Het risico is echter, dat de rentestanden oplopen en je maandlasten dus ook stijgen. Het is pijnlijk om hier aan toe te geven. Bij een persoonlijke lening heb je vaste maandlasten. Je hebt een vaste aflossing en ook een vaste rente voor de hele looptijd. Het is belangrijk om te ontsnappen aan onzekere maandlasten.

Steeds weer opnemen tot de limiet

Een ander gevaar bij een doorlopend krediet is om steeds weer het geld op te nemen tot de limiet. De verleiding is groot om het geld tot de opname limiet op te nemen. Je zal natuurlijk altijd wel wat zien waarvoor je geld nodig hebt. Doordat het zo gemakkelijk is om geld op te nemen, zal je dit zeer snel doen.

Wanneer je dus wel de discipline hebt om het geld iedere maand af te lossen, zal hier de verleiding toe kunnen slaan om het na een paar maanden weer op te nemen.

BENL - Maestro Card - 728x90

Is een persoonlijke lening beter?

We maken de vergelijking met een persoonlijke lening. Natuurlijk heeft deze ook verschillende nadelen. Zo is deze niet zo flexibel. Waar sommige punten aan de ene kant een nadeel kunnen zijn, kan het aan de andere kant een voordeel zijn. Het is belangrijk om hier niet zo gemakkelijk aan voorbij te gaan. Weeg goed de voordelen en de nadelen af van de verschillende leningensoorten. Pas dan kun je een goede beslissing maken voor jouw lening en de soort lening waar je voor kiest.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be