U staat op het punt om een gratis zichtrekening te openen? Wacht daar nog heel even mee en lees dit artikel door voordat u verder gaat. Want een gratis zichtrekening blijkt in de praktijk vaak niet volledig gratis te zijn. Hoe dat zit en waar u op moet letten bij het vergelijken van zichtrekeningen, dat vertellen we u allemaal hieronder.


Gratis zichtrekening: Geen maandelijkse kosten maar….

Het blijkt dat in de praktijk Belgische banken wél kosten rekenen aan consumenten die een ‘gratis’ zichtrekening openen. Oké, de banken rekenen dan wel geen maandelijkse kosten maar de klant krijgt wel te maken met overige kosten waaronder die voor papieren overschrijvingen e.d. Er is een tiental banken in België actief die hun zichtrekeningen promoten als zijnde gratis omdat ze geen maandelijkse bijdragen in rekening brengen maar wel andere kosten rekenen.

Onduidelijk voor de klant

Het is voor veel klanten totaal niet duidelijk met welke kosten ze te maken krijgen voor welke dienstverlening. Openen zij een rekening, dan worden ze nadien overvallen met kosten waarover ze online van te voren niet duidelijk zijn geïnformeerd. De kosten voor alle extra’s worden vaak alleen vermeld op het tariefblad. En deze zit goed verstopt op de betreffende websites.

Gratis onder voorbehoud

De gratis bankrekeningen zijn alleen gratis indien men alle bankzaken alleen online regelt. Regelt een klant zijn/haar bankzaken bijvoorbeeld ook via een fysiek loket, dan worden er extra kosten in rekening gebracht. Alleen al een opname van geld aan het loket kan flink prijzig zijn. En dan is een gratis zichtrekening, waarmee online werd geadverteerd, plotseling verre van gratis meer!


Bent u nog van het traditioneel bankieren en neemt u bijvoorbeeld met regelmaat geld op aan het loket van uw bank? En wilt u weten bij welke bank u dan wel een volledig gratis zichtrekening kunt openen? We hebben het voor u uitgezocht. Uw zichtrekening moet dan voldoen aan deze criteria:

  • Gratis geld opnemen aan een fysiek loket
  • Gratis hulp van een loketbediende
  • Geen beheerskosten betalen

Volledig gratis rekening: Argenta en Deutsche Bank

De banken bij wie u op een traditionele manier gratis kunt bankieren zijn de Deutsche Bank en Argenta. Bij alle andere banken in België is het niet mogelijk om gratis door een bankbediende geholpen te worden. En vaak is er zelfs geen fysiek loket aanwezig. Als dat wel het geval is, dan kost het overhandigen van een papieren overschrijving al gauw tussen de 2 en 3 euro.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be