Het is dan eindelijk zo ver: Griekenland heeft de uitstaande betalingen voldaan. In totaal heeft het land zo’n 6,8 miljard euro voldaan aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB). Dit heeft het Griekse ministerie van Financien op 20 juli 2015 gemeld. Een week geleden ontstond er nog onduidelijkheid over het principeakkoord dat het land sloot met de Europese Unie. Een week nadat de overeenkomst toch werd ondertekend, heeft het land toch aan haar betalingsverplichting voldaan en daardoor is er weer de mogelijkheid om in onderhandeling te gaan over een nieuw steunpakket. Griekenland kan met dit steunpakket, dat bestaat uit een z.g. ‘oververbruggingskrediet’, verdergaan met het afbetalen van de schulden bij het IMF en de ECB.

Grieken gaan massaal langs bij de banken

Nu de Griekse banken weer zijn geopend, kunnen de Grieken eindelijk weer pinnen. In de hoofdstad van het land, Athene, stonden vanochtend vroeg al rijen Grieken voor de deuren van de banken. Zij wilden vooral hun rekeningen betalen en de belastingen. De Grieken hebben het de laatste maanden zwaar te verduren. De laatste weken werden de banken al gesloten, zodat van een normaal leven geen sprake meer kon zijn. Met de opening van de banken kunnen de inwoners van Griekenland weer enigszins hun normale leven oppakken. Al zijn er diverse regels van kracht. Zo mag per Griek maximaal 420 euro wekelijks worden gepind. Daarvoor was dit 60 euro per dag. Met de nieuwe regel wordt voorkomen dat er dagelijks lange rijen Grieken voor de pinautomaten staan. Een andere restrictie is dat Grieken geen transacties naar het buitenland mogen doen. Hiermee voorkomt de regering dat Grieken hun spaargelden opnemen en het doorsluizen naar het buitenland.

Afspraken over BTW verhoging direct toegepast

De Europese Unie heeft in het nieuwe afsprakenpakket met de Grieken ook aangedrongen op een verhoging van de Griekse BTW. Deze was eerder 13 procent. Vandaag is het BTW-tarief verhoogt naar 23 procent. Het leven voor veel Grieken wordt hiermee fors duurder. Veel levensmiddelen zijn duurder geworden waaronder melkproducten, vis maar ook middelen zoals thee en koffie en zelfs condooms. De verhoging van de BTW is een eerste stap naar het op gezondheid brengen van de Griekse economie. Of de belastinghervorming de economie op de langere termijn weer op de been brengt, blijft natuurlijk de vraag. De Griekse president Tsipras komt in elk geval zijn geldschieters met deze maatregel tegemoet.

Wat kost de Griekse crisis Belgie ?

Uiteraard kost de Griekse crisis Belgie per hoofd van de bevolking nogal wat geld. Toch is de situatie in Griekenland voor Belgie lang niet zo ernstig. De export van Belgie naar Griekenland was altijd al marginaal. Belgische bedrijven exporteerden ongeveer een half procent van haar producten naar Griekenland. Zou Griekenland toch failliet gaan en uit de Euro stappen, dan komen de schulden van Griekenland terecht bij de hele eurozone.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be