Veel mensen stellen zichzelf de vraag hoeveel geld zij kunnen lenen. Dit is altijd afhankelijk per persoon en van diverse factoren. Belangrijke factoren op basis waarvan de kredietverstrekker bepaald hoeveel geld je kan lenen zijn o.a.:

  • Wat voor soort inkomen je krijgt (uitkering, loon uit vast dienstverband, pensioen of winst uit ondernemerschap)
  • De hoogte van je inkomen
  • Je gezinssituatie (des te groter je gezin, des te minder je meestal kan lenen)
  • Je woonsituatie (huurhuis, koopwoning)
  • Je schulden (heb je extra leningen afgesloten?)
  • Krediet registratie (sta je positief of negatief geregistreerd?)

Persoonlijke lening Image Banner 728 x 90

Kredietverstrekkers zijn voorzichtig met verstrekken van leningen

Het kan natuurlijk eens voorkomen dat je een aanschaf wilt doen, maar zelf er de financiële middelen niet voor hebt. Neem bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe auto. Je kan in zo’n geval aankloppen bij de bank of bij een geldverstrekker en proberen een lening af te sluiten. De aanvraag van een lening wordt door elke geldverstrekker op zich beoordeeld. Men bepaald of je deze extra kostenpost in de vorm van aflossing en rente dragen kunt. Kredietverstrekkers berekenen nauwkeurig of je in staat bent deze kosten te dragen en of het past bij je budget. Ook wordt er gekeken naar het leendoel: Waarvoor wil je geld lenen? Het is belangrijk dat je niet in de financiële problemen moet komen indien je een lening afsluit. Op basis daarvan kan je geld lenen of wordt je aanvraag niet gehonoreerd.

Auto NL Image Banner 840 x 150

Gedragscodes

Kredietverstrekkers houden zich aan bepaalde gedragscodes en op basis daarvan verstrekken zij een lening of niet. Deze gedragscodes zijn door de meeste kredietverstrekkers zelf opgesteld. Het komt erop neer dat deze gedragscodes moeten leiden tot verantwoord leengedrag van consumenten. Zelf moet je uiteraard altijd kritisch letten op je budget: Hoeveel maandlasten kan jij dragen? En wil je deze ook echt dragen of is een lening afsluiten eigenlijk overbodige luxe.

Bereken zelf hoeveel je kan lenen

Online is het bij vrijwel elke kredietverstrekker of bank mogelijk je maximale lening te berekenen. Je doorloopt een aantal vragen waarop je eerlijk antwoord moet geven. Zo vraagt men naar je inkomen, je woonsituatie, je gezinssituatie en of je elders leningen hebt lopen. Op het eind van de vragenlijst krijg je een voorstel aangeboden. Ga je hiermee akkoord, dan krijgt de bank of kredietverstrekker je aanvraag binnen en zal deze beoordelen. Daarbij is het vaak nodig dat je enkele documenten toestuurt of tijdens een persoonlijke ontmoeting zaken verduidelijkt.

Rentes zijn vaak afhankelijk van persoonlijke situatie

Let op: De rentes waarmee aanbieders van leningen reclame maken zijn niet altijd de rentes die ook voor jou gelden. Vaak zijn deze namelijk afhankelijk per situatie. Dit is met name het geval bij doorlopende kredieten, waarbij de rentes variabel zijn. Dat wil zeggen dat de rente na verloop van tijd kan stijgen of dalen.