Bron: geldenrecht: 26 Augustus 2014 door Perry van Dijk

Hou je creditcard altijd bij je, want anders draai je zelf op voor de schade als de kaart gestolen wordt. Het is niet voldoende als de creditcard in een afgesloten bagageruimte wordt opgeborgen. Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de geschillencommissie financiële dienstverlening van het Kifid.

BENL - Mastercard - Masque - October 2016 - 840x150

In deze zaak maakte een man tijdens een vakantie in Thailand een busreis. Zijn creditcard had hij in zijn portemonnee gestopt, die op zijn beurt in een rugtas zat. De rugtas werd tijdens de reis opgeborgen in de bagageruimte. De man had tijdens het in – en uitladen van de bagage toezicht gehouden op zijn rugtas. Tijdens de enige tussenstop is de bagageruimte niet geopend. Toch werd zijn creditcard gestolen en werd er ruim €1700 opgenomen.

Onbewaakt ogenblik

De man vond dat hij zijn creditcard veilig had opgeborgen en dat daarom de bank de schade moest vergoeden. De bank was het daar niet mee eens. De geschillencommissie oordeelde dat de man tijdens de busreis niet constant zicht had gehad op zijn rugtas met daarin zijn creditcard. Het is onvoldoende om de tas alleen tijdens het in- en uitlaten in de gaten te houden. Een klein, onbewaakt ogenblik, bijvoorbeeld een toiletbezoek, kan al voldoende zijn om de rugtas uit de bagageruimte te pakken. De man had dus bewust het risico genomen dat iemand de creditcard ongemerkt kon wegnemen. Dat is daadwerkelijk gebeurt, en dan is de schade voor eigen rekening.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be