Heeft u een huurwoning en wilt u meer ruimte creëren of de woning een opknapbeurt geven?

Voor het verbouwen van een huurwoning gelden regels. U kunt niet zomaar een huurhuis opknappen of verbouwen zonder de verhuurder om toestemming te vragen. Alles over het verbouwen van huurwoningen en het regelen van een financiering daarvoor leest u op deze pagina.

Toestemming vragen voor het opknappen of verbouwen van een huurwoning

Zit u in een huurwoning en komt u ruimte tekort of wilt u de woning verbouwen? Doorgaans zal de woningstichting of huurbaas alleen maar blij zijn als u een nieuwe keuken of badkamer plaatst. Maar voor het creëren van extra woonruimte d.m.v. van een uitbouw of een dakkapel, dat wordt niet altijd toegestaan. U heeft in ieder geval altijd toestemming nodig van de verhuurder. Krijgt u daarvoor eenmaal toestemming, dan zult u dit ook nog moeten kunnen financieren. Maar is geld lenen voor een verbouwing aan een huurwoning verstandig? Daar gaan we straks dieper op in.

Vaak geen toestemming nodig voor kleine aanpassingen

Wilt u aan uw huurwoning kleine aanpassingen doen die in de toekomst eenvoudig ongedaan kunnen worden gemaakt? Dan heeft u daarvoor in de meeste gevallen geen toestemming voor nodig. Voorbeelden van kleine aanpassingen zijn: Het plaatsen van gordijnrails of planken, behangen, het plaatsen van inbraakbeveiliging, verven, het plaatsen van zonneschermen, et cetera. Houd er rekening mee dat huurwoningen (meestal) weer kaal moeten worden opgeleverd of zoals deze is opgeleverd.

Wel toestemming nodig indien…

Bij een renovatie, aanbouw of verbouw van uw huurwoning moet u altijd toestemming vragen aan uw verhuurder. Dien in dat geval een verzoek in voor een verbouwing. Let op: Verhuurders mogen een dergelijk verzoek natuurlijk weigeren. Als de woning na een verbouwing in waarde daalt of daarna niet meer gemakkelijk verhuurd kan worden, dan zal een verhuurder hier waarschijnlijk niet mee akkoord gaan. Bent u van mening dat een weigering ongegrond is, dan kunt u dit nog altijd voorleggen aan de rechter. Krijgt u wel toestemming, maak dan goede afspraken en leg alles vast op papier. Bij het plaatsen van een nieuwe badkamer of keuken kunt u bijvoorbeeld afspreken dat de verhuurder een deel van de kosten vergoed.

Santander krediet

Hoe verbouwing financieren?

Stel dat uw aanvraag voor een renovatie of verbouwing aan uw huurwoning wordt goedgekeurd, hoe wilt u dit financieren? Wij raden huurders aan om daarvoor gewoon geld te sparen. Dit is de veiligste manier. Doe dit bovendien alleen als u verwacht nog meerdere jaren in uw huidige woning te blijven wonen. Overigens is het in fiscaal opzicht ook interessant om uw spaargeld te gebruiken. Want boven de 30.000 euro moet u vermogensbelasting betalen. Wilt u toch liever een verbouwingslening afsluiten? Bekijk daarvoor het aanbod op onze website.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be