U als jongvolwassene staat er wellicht nu nog niet bij stil, maar er komt eens een moment waarop een hypothecaire lening afsluiten een lastige opgave wordt. Niet omdat u te weinig inkomen heeft maar omdat u te oud bent om geld te lenen. Banken verstrekken sowieso niet zomaar geld. Uw situatie wordt grondig in kaart gebracht en uw dossier nauwkeurig bekeken. Een hypothecaire lening omvat geen klein bedrag namelijk. U moet er waarschijnlijk jaren over doen voordat de hypotheek is afgelost.

Banken nemen daarom geen enkel risico. Een hypotheek afsluiten als oudere is daarom vrijwel onmogelijk. Tenzij u de leeftijdsgrens nog niet heeft bereikt of de lening versneld aflost. Hieronder leest u welke criteria banken hanteren voor het verstrekken van een woonlening. Vervolgens informeren we u over de leeftijdsgrens die de banken hanteren.

Criteria geld lenen voor een woning:

  1. De hoogte van het inkomen.
  2. Het type dienstverband waar deze inkomsten uit voortvloeien.
  3. De gewenste looptijd.
  4. Uw vaste lasten.
  5. De totale waarde van de woning waarop de hypothecaire lening genomen wordt.
  6. De leeftijd.

Welke leeftijdslimiet hanteren banken?

Vergist u zich niet, want de leeftijd kan wel degelijk een obstakel zijn voor een bank. Banken laten de leeftijdsgrens afhangen van de looptijd van een lening. Of te wel: Uw leeftijd moet altijd in verhouding staan tot de levensverwachting. Waarom? Doorgaans kelderen de inkomsten als de pensioensgerechtigde leeftijd is bereikt. U hebt gewoonweg minder capaciteit om een hypothecaire lening binnen een bepaalde looptijd terug te betalen. Doorgaans kunnen hypotheken aangevraagd worden tot een leeftijd van 50 jaar.

Wel moet het leenbedrag dan in verhouding zijn met uw betalingscapaciteiten. Het komt erop neer dat u dan alleen kunt lenen met een kortere looptijd . Vanaf zestig jaar worden er zelden nog hypotheken verstrekt. Het maakt echter wel verschil of er een lening op 1 inkomen wordt aangevraagd of op 2 inkomens. In principe zijn de criteria hetzelfde, maar als één van de partners een stuk jonger is, dan kan dat in uw voordeel werken.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be