Hoezo geld lenen kost geld? Geld lenen brengt tegenwoordig bij sommige bedrijven juist geld in het laatje! Het wordt alsmaar goedkoper, geld lenen… Voor consumenten maar vooral voor investeerders. Zij worden in Denemarken vandaag de dag beloond wanneer ze een lening afsluiten bij de derde grootste bank van het land: Jyske Bank. Hoe dat zit dat leest u hieronder.


Geld lenen levert geld op in Denemarken

Het is nog maar een aantal weken geleden dat er zich iets bijzonders afspeelde in Denemarken. Een bank, Jyske Bank, verstrekte hypothecaire leningen met een negatieve rente. Woningeigenaren kunnen sindsdien bij deze Deense bank lenen tegen een negatief rentetarief van een halve procent (0,5%). Dat betekent dat ze aan hun hypotheeklening verdienen! Het moet gezegd worden dat het Deense bankenstelsel wat anders in elkaar steekt dan de Belgische. Zo zijn de banken daar te vergelijken met tussenpersonen tussen consument en investeerder. En deze investeerders waren bereid om te betalen voor het uitlenen van geld voor hypotheken…

Gratis aflossing cadeau

Het is niet zo dat de consumenten maandelijks geld toe krijgen of jaarlijks een bedrag aan rente krijgen overgemaakt. Wel ontvangen de woningeigenaren die een hypotheek bij deze bank hebben afgesloten 1x per jaar een geldbedrag kado aan aflossing. De hypotheek wordt verstrekt op het onderpand van een eigen woning en wel met een maximale looptijd van 10 jaar (tegen een negatieve rente van een half procent).

Ook investeerders in België willen een zeker rendement

Helaas: Voor particulieren is het in België nog niet mogelijk om ‘gratis’ geld te lenen of te verdienen aan hypotheekleningen. Wel blijven de rentes nog steeds zakken. Er zijn zelfs al hypotheken met een rente van onder de 1 cent (rentevast). Het zijn de investeerders die zoeken naar een zekerder rendement en daar kennelijk veel voor over hebben. Ze willen weinig risico’s nemen. Daar staat tegenover dat investeerders genoegen moeten nemen met minder hoge vergoedingen op het uitlenen van geld. En u als consument plukt daar de vruchten van!


Maar de overheid profiteert nog meer…

Maar het is de Belgische overheid die toch het meeste profiteert van deze lage rentes. Zij kunnen, evenals de Nederlandse overheid, lenen tegen een negatieve rente.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be