Hypotheek voor wie wil cohousen in België: VDK Bank biedt de oplossing

Cohousing, oftewel samenhuizen, wint steeds meer aan populariteit in België. Het concept waarbij meerdere gezinnen samenwonen in een groter pand met gedeelde voorzieningen, spreekt veel mensen aan vanwege de sociale en duurzame voordelen. Echter, wie een woning in een cohousingproject wil kopen, loopt soms tegen problemen aan bij het verkrijgen van een hypothecaire lening. Gelukkig biedt VDK Bank nu een oplossing met een speciaal krediet voor cohousing.

Wat is cohousing precies?

Cohousing is een woonvorm waarbij meerdere huishoudens bewust kiezen om samen te leven in een groter gebouw of op een gedeeld terrein. Iedere bewoner of gezin heeft een eigen volwaardige privéwoning, maar daarnaast zijn er veel gedeelde voorzieningen zoals een gemeenschappelijke tuin, keuken, wasruimte en hobbyruimtes. De bewoners beheren samen het project en ondernemen vaak ook gezamenlijke activiteiten. Dit bevordert de sociale cohesie en het gemeenschapsgevoel.

Cohousing heeft vele voordelen ten opzichte van traditioneel wonen:

 • Meer sociaal contact en onderlinge steun tussen bewoners
 • Gedeelde voorzieningen zijn kostenbesparend en zorgen voor efficiënt ruimtegebruik
 • Duurzamer door gedeeld gebruik van spullen en energie
 • Meer mogelijkheden voor kinderen om samen te spelen en op te groeien
 • Gezamenlijke activiteiten en evenementen versterken de gemeenschapsband

Knelpunten bij hypotheekverstrekking voor cohousing

Ondanks de vele voordelen van cohousing, ervaren geïnteresseerden vaak problemen bij het lenen voor de aankoop van een woning in een cohousingproject. Traditionele banken zijn soms terughoudend om hypothecaire leningen te verstrekken voor deze woonvorm. Enkele knelpunten zijn

 • Onbekendheid met het concept cohousing bij kredietverstrekkers
 • Complexere juridische structuur door gedeeld eigendom en beheer
 • Twijfels over verkoopbaarheid van de woning in de toekomst
 • Onduidelijkheid over waardering en onderpand van het pand

Deze factoren kunnen ertoe leiden dat banken een hogere rente rekenen, strengere voorwaarden stellen of de aanvraag zelfs helemaal weigeren. Dit maakt de financiering van een cohousingwoning een stuk lastiger en vormt voor veel geïnteresseerden een struikelblok.

VDK Bank lanceert speciaal krediet voor cohousing

VDK Bank speelt in op de groeiende vraag naar cohousing en de financieringsproblemen die daarbij komen kijken. Als eerste bank in België lanceert zij een specifiek krediet voor de aankoop van een woning in een cohousingproject. Met dit product wil de bank tegemoetkomen aan de behoeften van deze doelgroep en de drempel voor cohousing verlagen.

Het speciale cohousingkrediet van VDK Bank biedt de volgende voordelen:

 • Expertise en ervaring met de juridische en financiële aspecten van cohousing
 • Soepelere voorwaarden en beoordeling op maat van het project
 • Aantrekkelijke rentevoet vergelijkbaar met gewone hypotheken
 • Begeleiding en advies tijdens het hele aankoopproces
 • Mogelijkheid tot voorfinanciering in de opstartfase van nieuwe projecten

Met deze oplossing wil VDK Bank het voor meer mensen mogelijk maken om hun droom van cohousing waar te maken. Door de financiële drempel weg te nemen, hoopt de bank bij te dragen aan de verdere groei en bloei van deze duurzame en sociale woonvorm in België.

Veel gestelde vragen over hypotheken voor cohousing

Heeft u interesse in het kopen van een woning in een cohousingproject, maar zit u nog met vragen over de financiering? Hieronder vindt u de antwoorden op enkele veelgestelde vragen:

Is een hypotheek voor cohousing duurder dan een gewone hypotheek?

Nee, dankzij het specifieke cohousingkrediet van VDK Bank zijn de rentetarieven vergelijkbaar met die voor traditionele woningen. U hoeft dus geen hogere maandlasten te verwachten.

Komt mijn cohousingwoning in aanmerking voor de woonbonus?

Ja, als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u ook voor een cohousingwoning gebruik maken van de Vlaamse woonbonus. Dit is een belastingvoordeel voor eigenaars die een hypothecaire lening hebben afgesloten voor hun enige en eigen woning.

Kan ik mijn huidige hypotheek meenemen naar een cohousingproject?

Dat is afhankelijk van uw huidige hypotheekverstrekker en de voorwaarden van uw lopende lening. VDK Bank bekijkt graag samen met u de mogelijkheden voor het oversluiten van uw bestaande hypotheek naar een cohousingkrediet.

Hoe zit het met de verkoop van mijn cohousingwoning in de toekomst?

Cohousingprojecten hanteren vaak specifieke regels voor de verkoop van woningen, zoals voorrang voor nieuwe bewoners die passen bij de gemeenschap. VDK Bank heeft ervaring met deze processen en kan u begeleiden bij een eventuele toekomstige verkoop.

Ik wil een nieuw cohousingproject starten. Kan ik daar ook een lening voor krijgen?

Ja, VDK Bank biedt ook financiering voor de ontwikkeling van nieuwe cohousingprojecten. Zowel voor de aankoop van de grond als voor de bouwkosten kunt u een beroep doen op aangepaste kredieten en begeleiding op maat.

Overweegt u cohousing? Neem contact op met VDK Bank

Bent u geïnteresseerd in cohousing en op zoek naar de ideale financiering? VDK Bank helpt u graag verder met een hypothecair krediet op maat van uw situatie en het project van uw keuze. Onze experts staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden bij de aankoop van uw droomwoning in een cohousingproject.

Neem vrijblijvend contact op met één van onze kantoren of vul het online informatieformulier in. Wij bekijken samen met u de mogelijkheden en zorgen voor een vlotte financiering van uw cohousingavontuur. Laat uw woondromen uitkomen met het cohousingkrediet van VDK Bank!

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be