De rentevoet op hypotheekleningen is al tijdenlang laag. Erg laag. Historisch laag misschien wel. Belgische huizenbezitters blijken daarom tegenwoordig maar wat graag te kiezen voor hypotheekleningen met een lange vaste rentevoet. Ze denken zo te kunnen profiteren van de lage rentevoeten en gaan er stiekem vanuit dat deze nog jarenlang zo laag blijven staan.

De redactie van HLN.be ging op onderzoek uit en stelde zichzelf de vraag: Welke formule is het interessantst? Een lange vaste rentevoet of een rente die jaarlijks aangepast kan worden? Een hypotheeklening met een rente die jaarlijks aangepast wordt lijkt op het eerste gezicht risicovoller dan een lening met een rente die pas na 5 jaar verandert. Maar is dat wel zo?

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Leningen met een variabele formule is populair

HLN constateerde dat hypotheekleningen met een z.g. variabele formule in trek zijn. Zo kozen tussen 2017 en 2018 veel minder mensen voor een woonlening met een vaste rente. Het aantal gezinnen dat hiervoor koos zakte naar 65% in het 3e kwartaal va 2018. In het jaar daarvoor was dit nog iets meer dan 80%.

Wat is het meest voordelig?

Met welke formule bent u nou werkelijk het meest voordelig uit? Over het algemeen zijn leningen waarvan u de rentevoet ieder jaar kan aanpassen het meest voordelig. Zo kunnen banken de rentes aardig rap bijstellen mocht het algemene rentepeil stijgen. Zo voorkomt een bank dat het lang vastzit aan een lage rente. Ze verkleinen dus het risico en daar mag u van meeprofiteren.

Santander krediet

HLN constateert echter dat consumenten steeds minder vaak voor deze formule kiezen. Leningen met een vaste rente over een periode van bijvoorbeeld 5 jaar blijken populair te worden. Ook wel begrijpelijk. Want dit geeft toch een veiliger gevoel.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be