Aflossingsvrije hypotheek: wat je moet weten

Ben je op zoek naar een hypotheek die je maximale flexibiliteit biedt? Dan is de aflossingsvrije hypotheek misschien wel iets voor jou. In dit artikel duiken we in de wereld van deze unieke hypotheekvorm en ontdekken we samen waarom het zo populair is in Nederland.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypothecaire lening zonder vast aflossingsschema. Dit betekent dat je tijdens de looptijd van de hypotheek alleen de rente betaalt en niet verplicht bent om de lening af te lossen. Pas aan het einde van de looptijd, meestal na 30 jaar, moet je het volledige leenbedrag in één keer terugbetalen.

Voordelen van een aflossingsvrije hypotheek

 • Lagere maandlasten: omdat je alleen rente betaalt, zijn je maandelijkse kosten lager dan bij een traditionele hypotheek.
 • Flexibiliteit: je kunt zelf bepalen wanneer en hoeveel je wilt aflossen, zolang je maar aan het einde van de looptijd alles terugbetaalt.
 • Belastingvoordeel: de rente die je betaalt over je hypotheek is vaak aftrekbaar van je belastbaar inkomen.

Aandachtspunten bij een aflossingsvrije hypotheek

Hoewel een aflossingsvrije hypotheek aantrekkelijk kan zijn, zijn er ook enkele belangrijke aandachtspunten:

 1. Restschuld: aan het einde van de looptijd moet je het volledige leenbedrag in één keer terugbetalen. Zorg ervoor dat je hiervoor voldoende spaargeld of andere middelen hebt.
 2. Rentestijging: omdat je alleen rente betaalt, ben je gevoeliger voor rentestijgingen. Een stijgende rente kan je maandlasten flink verhogen.
 3. Overwaarde: bij een aflossingsvrije hypotheek bouw je geen overwaarde op in je woning. Dit kan nadelig zijn als je later je huis wilt verkopen.

Is een aflossingsvrije hypotheek iets voor jou?

Of een aflossingsvrije hypotheek bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie en financiële doelen. Het kan een goede keuze zijn als je:

 • Flexibiliteit wilt in je maandlasten en aflossingen
 • Een stabiel inkomen hebt en discipline om te sparen voor de aflossing
 • Andere manieren hebt om vermogen op te bouwen, zoals beleggen of een bedrijf

“Een aflossingsvrije hypotheek biedt veel vrijheid, maar vereist ook verantwoordelijkheid en een lange-termijnvisie.” – Financieel adviseur

Alternatieven voor een aflossingsvrije hypotheek

Is een aflossingsvrije hypotheek toch niet helemaal jouw ding? Er zijn genoeg andere opties, zoals:

 • Annuïteitenhypotheek: je betaalt elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing
 • Lineaire hypotheek: je lost elke maand een vast bedrag af en betaalt rente over het openstaande leenbedrag
 • Spaarhypotheek: je spaart maandelijks een bedrag om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen

De aflossingsvrije hypotheek is een financiering voor een woning, waarbij uitsluitend rente wordt betaald.

Er wordt tijdens de looptijd geen schuld afgelost en dat betekent dat aan het einde van de looptijd er nog sprake is van een volledige hypotheekschuld. De aflossingsvrije hypotheek biedt in nieuwe situaties geen fiscaal voordeel meer. Bij het afsluiten van aflossingsvrije hypotheken mag de rente namelijk niet meer als aftrekpost voor de inkomstenbelasting worden opgevoerd.
Het is tegenwoordig alleen nog maar mogelijk om een hypotheek zonder aflossing te nemen voor vijftig procent van de waarde van de woning. In dat opzicht kan een aflossingsvrije hypotheek gecombineerd worden met een financiering, waarop wel wordt afgelost.

Conclusie

De aflossingsvrije hypotheek is een unieke hypotheekvorm die in Nederland veel voorkomt. Het biedt flexibiliteit en lage maandlasten, maar vereist ook discipline en een plan voor de toekomst. Of het bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie en doelen. Overweeg alle voor- en nadelen en vergelijk verschillende opties voordat je een beslissing neemt. En onthoud: een hypotheek is een langdurige verplichting, dus kies verstandig!

 

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be