Lineaire hypotheek in België: Wat u moet weten

Als u op zoek bent naar een hypotheek in België, heeft u wellicht al gehoord van de lineaire hypotheek. Maar wat houdt deze hypotheekvorm precies in en is het iets voor u? In dit artikel gaan we dieper in op de lineaire hypotheek in België, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u gedurende de looptijd elke maand een vast bedrag aflost op uw hypotheekschuld. Daarnaast betaalt u maandelijks rente over het openstaande bedrag. Doordat u maandelijks aflost, daalt uw hypotheekschuld geleidelijk en betaalt u steeds minder rente. Aan het einde van de looptijd heeft u de volledige hypotheekschuld afgelost.

Banken en kredietinstellingen die lineaire hypotheken aanbieden in België

Verschillende banken en kredietinstellingen in België bieden lineaire hypotheken aan, waaronder:

  • KBC Bank
  • Belfius Bank
  • BNP Paribas Fortis
  • ING België
  • Argenta

Het is raadzaam om verschillende aanbieders te vergelijken en te kijken welke voorwaarden het beste bij uw situatie passen.

Aandachtspunten bij het afsluiten van een lineaire hypotheek

Bij het afsluiten van een lineaire hypotheek zijn er enkele zaken waar u op moet letten:

  1. De maandelijkse lasten zijn in het begin hoger dan bij een annuïteitenhypotheek, omdat u direct begint met aflossen.
  2. Controleer de voorwaarden van de hypotheek, zoals de rentevaste periode en de mogelijkheid tot vervroegd aflossen.
  3. Houd rekening met de bijkomende kosten, zoals notaris- en dossierkosten.

Voorwaarden voor een lineaire hypotheek

Om in aanmerking te komen voor een lineaire hypotheek, moet u meestal aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U moet een stabiel inkomen hebben.
  • U moet een bepaald eigen vermogen inbrengen.
  • De woning moet als hoofdverblijfplaats dienen.

Verschil tussen annuïteit en lineair

Het belangrijkste verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek is de manier waarop er wordt afgelost. Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u in het begin meer rente en minder aflossing, terwijl dit bij een lineaire hypotheek andersom is. Hierdoor zijn de maandlasten bij een lineaire hypotheek in het begin hoger, maar dalen ze sneller dan bij een annuïteitenhypotheek.

Nadelen van een lineaire hypotheek

Een nadeel van de lineaire hypotheek is dat de maandlasten in het begin hoger zijn dan bij een annuïteitenhypotheek. Dit kan voor sommige mensen een te grote belasting zijn op hun maandelijkse budget. Daarnaast profiteert u bij een lineaire hypotheek minder lang van de hypotheekrenteaftrek, omdat u sneller aflost.

Hoeveel lost u af bij een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek lost u elke maand een vast bedrag af op uw hypotheekschuld. Dit bedrag is afhankelijk van de hoogte van uw hypotheek en de looptijd. Hoe hoger het aflossingsbedrag, hoe sneller u uw hypotheek aflost.

Voorbeeld: Bij een lineaire hypotheek van €200.000 met een looptijd van 20 jaar en een maandelijkse aflossing van €833, heeft u aan het einde van de looptijd de volledige hypotheekschuld afgelost.

Is een annuïteitenhypotheek duurder dan een lineaire hypotheek?

Op lange termijn is een annuïteitenhypotheek vaak duurder dan een lineaire hypotheek, omdat u bij een annuïteitenhypotheek meer rente betaalt over de gehele looptijd. Echter, de maandlasten bij een lineaire hypotheek zijn in het begin hoger, wat voor sommige mensen moeilijk op te brengen is.

Uiteindelijk is de keuze tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek afhankelijk van uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Laat u goed informeren door een hypotheekadviseur om de beste beslissing te nemen.

De lineaire hypotheek is een financiering, waarbij er tijdens de looptijd op de schuld wordt afgelost.

Dat maakt dat de rente van de lineaire hypotheek nog altijd in aanmerking komt voor fiscale aftrekbaarheid.
Lineaire hypotheken worden gekenmerkt door het aflossingsbedrag dat gedurende de looptijd gelijk blijft. Er wordt slechts rente in rekening gebracht over het deel van de schuld waar nog niets op is afgelost. Het bedrag van de rente zal steeds lager worden en daardoor dalen de bruto maandlasten naarmate de looptijd verder is gevorderd. Het aflossingsbedrag blijft namelijk gelijk en de te betalen rente wordt minder. Na afloop van de looptijd is de volledige hypotheekschuld afgelost.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be