Spaarhypotheek in België: Wat u moet weten
Een spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij u naast het betalen van rente ook een bedrag opzij zet op een gekoppelde spaarrekening. Het doel is om op het einde van de looptijd voldoende gespaard te hebben om de hypotheeklening volledig af te lossen. In België werd de spaarhypotheek vroeger aangeboden door verschillende banken en kredietinstellingen, maar is nu afgeschaft voor nieuwe contracten.
Banken en kredietinstellingen die spaarhypotheken aanboden
In het verleden boden verschillende banken en kredietinstellingen in België spaarhypotheken aan, waaronder:
- KBC Bank
- ING België
- Belfius Bank
- BNP Paribas Fortis
- Argenta
Aandachtspunten bij het afsluiten van een spaarhypotheek
Als u in het verleden een spaarhypotheek heeft afgesloten, zijn er enkele zaken waar u op moet letten:
- Zorg ervoor dat u de voorwaarden van uw spaarhypotheek goed begrijpt, inclusief de rentevoet, spaarrente en looptijd.
- Houd rekening met eventuele kosten verbonden aan de spaarhypotheek, zoals dossier- of beheerskosten.
- Controleer regelmatig of u op schema ligt met uw spaarinspanningen om de hypotheek op het einde van de looptijd te kunnen aflossen.
Voorwaarden voor een spaarhypotheek
De voorwaarden voor een spaarhypotheek verschilden per bank of kredietinstelling, maar vaak gold het volgende:
- Een minimale en maximale looptijd (vaak 10 tot 30 jaar)
- Een vaste of variabele rentevoet voor de hypotheeklening
- Een spaarrente voor het gekoppelde spaargedeelte
- Verplichte maandelijkse stortingen op de spaarrekening
Is een spaarhypotheek nog gunstig?
Sinds de afschaffing van de spaarhypotheek in België zijn er voor nieuwe leningen andere, mogelijk interessantere hypotheekvormen beschikbaar. Het is daarom raadzaam om verschillende opties te vergelijken en te kiezen voor een hypotheekvorm die het beste aansluit bij uw financiële situatie en doelstellingen.
Waarom is de spaarhypotheek afgeschaft?
De spaarhypotheek is afgeschaft vanwege veranderde regelgeving en een lage renteomgeving. De gegarandeerde spaarrente werd door de lage rentes onhoudbaar voor banken en kredietinstellingen, waardoor zij besloten deze hypotheekvorm niet langer aan te bieden.
Wat gebeurt er na 30 jaar spaarhypotheek?
Als u een spaarhypotheek heeft afgesloten met een looptijd van 30 jaar, dan zou u aan het einde van deze periode voldoende gespaard moeten hebben om de hypotheeklening volledig af te lossen. Indien dit niet het geval is, dan dient u het openstaande bedrag op een andere manier te financieren, bijvoorbeeld door te verlengen of een nieuwe lening af te sluiten.
De spaarhypotheek is een financiering, waarmee zekerheid wordt geboden over de aflossing van de hypotheek aan het einde van de looptijd.
Bij de spaarhypotheek wordt er elke maand inleg gespaard en wordt er een deel rente betaald. Met de opbrengst van de spaarinleg wordt de hypotheekschuld aan het einde van de hypotheek looptijd volledig voldaan. Bij het afsluiten van nieuwe spaarhypotheken kan er geen gebruik meer worden gemaakt van de fiscale hypotheekrenteaftrek doordat er geen tussentijdse aflossing plaatsvindt tijdens de looptijd. Indien een bestaande spaarhypotheek in de vorm van kapitaalverzekering eigen woning wordt overgesloten naar een andere bank, dan bestaat nog wel recht op aftrek van de hypotheekrente.