Wat voor een gevolgen heeft de wereldwijde corona-pandemie op de Belgische economie? Dat is volgens economen nu nog lastig te voorspellen. Dit hangt o.a. deels af van de maatregelingen die door overheden genomen worden. Wel moge het duidelijk zijn dat het coronavirus zorgt voor een immense schok waardoor de wereldwijde economische groei tot stilstand kan komen.

Meer over de economische gevolgen van het virus, ook in België, leest u hieronder.

Lagere economische groei 2020

Economen verwachten dat de economische groei in 2020 zal afvlakken, ook in België. De groei zal sowieso lager zijn dan de groei in 2019. Gerry Rice, woordvoerder van de IMF, geeft aan dat het moeilijk te voorspellen is in welke mate de groei afneemt. In 2019 bedroeg de groei wereldwijd nog 2,9%. De economische groei wereldwijd voor 2020 werd berekend op 3,3%.Nu de wereldhandel op korte termijn snel en aanzienlijk verslechtert, zijn overheden genoodzaakt om steunmaatregelen aan te kondigen om een economische crisis af te wenden. De gevolgen van de pandemie op de economie kunnen op die manier enigszins beperkt worden.

Wel of geen recessie in België?

Volgens de ECB is het noodzakelijk dat de landen in de Eurozone waaronder dus ook België extra garanties geven op kredieten. Daarmee kunnen ondernemingen makkelijker en sneller geld lenen bij de banken.