In dit artikel gaan we dieper in op krediet consolidering. Want wat is het en wat kunt u daarmee? U moet allereerst weten dat er in 2016 in totaal 11.300.000 lopende kredieten waren. En bij een groot deel daarvan (6%) ontstonden er problemen bij de aflossing/terugbetaling. 6% komt dus neer op bijna 686.000 leningen. Voor degenen die problemen hebben met aflossen wordt het steeds lastiger om uit de schulden te komen. Er zijn huishoudens die daarom extra leningen afsloten. Maar de meeste betalingsproblemen ontstonden juist doordat men meerdere kredieten hadden lopen. Voor die mensen is krediet consolidering vaak een prima oplossing.

Wat is het eigenlijk, krediet consolidatie?

Wat is krediet consolidatie? Door gebruik te maken van consolidering kunnen mensen die geld hebben geleend een aantal kredieten met 1 lening afbetalen. We noemen deze lening met een duur woord ook wel een schuldconsolidatielening. Daarmee is het mogelijk om uw maandelijkse betalingen flink te verminderen. En daarom houdt u sneller geld over. Dit verbetert weer uw schuldengraad. Een schuldengraad is het verschil tussen het inkomen en de schulden.

Looptijd moet langer zijn

U sluit deze nieuwe lening af met een veel langere looptijd. Daardoor zullen uw maandelijkse betalingen die u moet doen vele malen lager worden. De looptijd van een nieuwe schuldconsolidatielening is altijd langer dan die van uw oude kredieten. Zo krijgt u meer lucht en is het gemakkelijker om aan uw betalingsverplichtingen te voldoen!

Rentevoet

Als u besluit om over te stappen op consolidering, dan is het belangrijk om dat alleen te doen indien de nieuwe lening een gunstiger rentevoet heeft dan uw oude lening(en). Het nieuwe krediet moet voldoende zijn om uw totale leenschuld die u open heeft staan (incl. de leenrente) terug te betalen. U kan er ook voor kiezen om uw lopende krediet versneld af te lossen met de nieuwe consolidatielening. U hoeft dan over de looptijd die nog rest geen rente meer te betalen.


Extra kosten

Houd er wel rekening mee dat uw kosten mogelijk omhoog gaan. U sluit immers een lening met een veel langere looptijd af. U betaalt dus over een langere periode rente, en daarom zullen de totale kosten omhoog gaan. Daarom is het belangrijk om alleen uw krediet te consolideren indien u een lening kan afsluiten tegen een lagere rente. Dan kan u nog kosten besparen. Het grote voordeel van consolideren? Dat is dat uw maandelijkse lasten veel lager worden. De kans dat u opnieuw problemen met terugbetalen krijgt is kleiner.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be