Bent u van plan een lening aan te gaan, maar heeft u moeite met het begrijpen van veel voorkomende termen die regelmatig te vinden zijn op de websites van lening verstrekkers? Het jaarlijks kosten percentage afgekort ( JKP ) is zo’n term die vaak voorbij komt, maar waar niet iedereen van weet wat het nu eigenlijk betekent.

Het jaarlijks kosten percentage is in feite gelijk aan de rente die u betaalt over uw lening. Wanneer de lening verstrekker geen overige kosten berekent dan staat het jaarlijks kosten percentage lening gelijk aan rente en is dit dus eigenlijk de rente die u over een looptijd van een jaar zult betalen.

Wat kun je doen met het jaarlijks kosten percentage lening

Het jaarlijks kosten percentage lening kunt u gebruiken voor het berekenen van de uiteindelijke kosten voor een lening. U kunt het ook gebruiken om leningen en kosten te vergelijken per aanbieder. Door het JKP van verschillende aanbieders naast elkaar te leggen kunt u alle aanbieders en de prijzen die ze hanteren vergelijken.

DCC BEFR NOVEMBRE-MYLINE-ARGUS-NL-840x150

Wat is de maximale rente?

Het maximale jaarlijks kosten percentage bedraagt 10% en daar bovenop komt dan nog de wettelijke rente van 2%. U betaalt dus uiteindelijk maximaal een jaarlijks kosten percentage lening van 12% inclusief 2% wettelijke rente. Het JKP bedraagt alle kosten die bij de lening komen kijken.

Waarom het jaarlijks kosten percentage?

Van oorsprong is het jaarlijks kosten percentage ontstaan om het kostenplaatje van een lening duidelijker te maken. Voorheen waren de kosten van leningen niet transparant genoeg waardoor niemand precies wist wat nu eigenlijk de uiteindelijke kosten van een lening waren.

Door te werken met het jaarlijks kosten percentage lening is het nu voor aanvragers een stuk duidelijker hoe de kosten zijn opgebouwd en hoeveel er uiteindelijk betaalt zal moeten worden. Op deze manier lopen aanvragers niet het gevaar dat ze uiteindelijk veel meer moeten betalen dan dat ze in eerste instantie dachten.

lenen uitkering

Nog iets wat u moet weten over jaarlijks kosten percentage lening

Het jaarlijks kosten percentage is normaal gesproken tegelijk de rente die u dient te betalen aan de lening verstrekker, wat alleen vaak vergeten wordt is dat dit alleen geldt wanneer er door de verstrekker geen extra kosten worden verrekend.

Wanneer u bijvoorbeeld niet de afspraken nakomt, dan kan de verstrekker daarvoor een boete opleggen en komen die kosten bovenop het jaarlijks kosten percentage. In gunstige gevallen is er natuurlijk niets aan de hand en betaald u (tenzij anders afgesproken) enkel het jaarlijks kosten percentage.

Leningen vergelijken met behulp van het jaarlijkse kosten percentage

De prijzen van leningen zijn snel en eenvoudig te vergelijken met behulp van het jaarlijks kosten percentage lening en geeft u dan ook de mogelijkheid om nauwkeurig na te gaan wat u uiteindelijk kwijt zult zijn aan de lening die u aan gaat.

Via het internet zijn er veel vergelijkingssites te vinden die leningen vergelijken op basis van uw wensen en dan ook een indicatie geven van het JKP, zo kunt u eenvoudig de voor u geschikte lening vinden.