Dit keer geven we duidelijkheid over het samenvoegen van een hypotheek met een lening (of meerdere leningen), want kan dat? Een kleine zoektocht op websites van banken en kredietverstrekkers laat zien dat deze vraag vaak gesteld wordt. Het samenvoegen van een bestaande lening met een hypotheek noemt men ook wel het centraliseren (dit is een duur woord voor hergroeperen) van kredieten.

Kan u een hypotheek hergroeperen met een lening?

Een lening samenvoegen met een bestaande hypotheek, dat kan zeker. Alleen lukt dit niet bij de meeste grootbanken (wij zijn tenminste geen grootbank tegengekomen die dit doet). Maar dat betekent dus niet dat het centraliseren van een hypotheek met een lening niet mogelijk is! En hoe zit het dan met uw fiscale voordelen? Is het niet nadelig voor u? Nee, dat hoeft ook in fiscaal opzicht niet nadelig voor u te zijn. Het fiscale voordeel voor uw hypotheek, dat blijft gewoon bestaan. Echter geldt dat niet voor de leenbedragen die u binnen een nieuwe hypotheek laat opnemen.

Hoe werkt het in de praktijk?

Wij raden aan om voor het samenvoegen van een hypotheek en een lening (of meerdere leningen) contact op te nemen met een intermediair bij u in de buurt. Uiteraard kunt u zich ook online laten adviseren.

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Stel dat u een hypotheek heeft op uw woning van €125.000 en uw woning is €175.000 waard. En u heeft een aantal leningen openstaan met een totaal bedrag van €25.000. U kunt de hypotheek dan samenvoegen met de leningen. U sluit dan in feite een nieuwe hypothecaire krediet af met een totaalsom van €160.000 (er komen immers ook nog notariskosten bij op). Uw nieuwe fiscale basisattest komt dan op 125.000 euro uit. De overige leningen waren niet fiscaal aftrekbaar en zijn dat nog steeds niet.

Voordelen

Toch kunt u de maandlasten met een hergroepering enorm verlagen. Dat is een groot voordeel! Voor de meeste leningen op afbetaling betaalt u namelijk een veel hoger rentetarief, terwijl u voor een nieuwe hypotheek tegenwoordig nog geen 2,5% aan interest betaalt. De meeste consumenten kunnen op deze manier tot wel honderden euro’s per maand besparen.

Santander krediet

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be