De persoonlijke lening is een populair consumptief krediet.

U kunt met dit type lening vrijwel allerlei zaken en goederen financieren: Van een nieuwe auto tot een complete verbouwing of renovatie. En van een nieuwe, frisse woninginrichting tot uw eigen energievoorziening in de vorm van een warmtepomp of zonnepanelen. Het is allemaal mogelijk met de persoonlijke lening. Inmiddels heeft deze leenvorm zijn starre, vaste karakter achter zich gelaten. Zo is het tegenwoordig bij de meeste kredietverstrekkers mogelijk om de lening versneld en boetevrij af te lossen.

Bij het lenen van geld is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de leentarieven maar ook van de voorwaarden. We leggen u hieronder uit hoe u de kosten van de persoonlijke lening kunt berekenen.

Santander krediet

Hoeveel gaat de persoonlijke lening u in totaal kosten?

De belangrijkste vraag die u zichzelf moet stellen vóórdat u een persoonlijke lening aanvraagt is: “Hoeveel gaat een persoonlijke lening mij in totaal kosten?” Juist bij dit consumptief krediet is het eenvoudig om de kosten van te voren te berekenen. Persoonlijke leningen hebben namelijk een vast karakter. Zo spreekt u een vast leenbedrag af met de kredietverstrekker (dit wijzigt niet tijdens de looptijd) en wordt de rente vastgezet. Omdat ook de looptijd vast staat, is de hoogte van de aflossing iedere maand hetzelfde. Online kunt u op de website van de bank of kredietverstrekker middels een rekentool eenvoudig uw maandlasten berekenen.

Kunt u deze lasten dragen?

Als u de kosten hebt berekend, dan is het verstandig om de maandelijkse kosten te leggen naast al uw andere vaste lasten. Hoeveel geld blijft er per maand over? Als er boven de streep nauwelijks geld over blijft, dan is het óf niet verstandig om geld te lenen óf u zult moeten kiezen voor een langere looptijd. In dat laatste geval doet u langer over het terugbetalen maar zijn de maandelijkse kosten lager. Let op: Bij leningen met een langere looptijd zijn de rentes doorgaans lager. Maar omdat de lening minder snel is afgelost, bent u uiteindelijk duurder uit met een lange looptijd i.p.v. een korte looptijd.

Geschikt voor een concreet leendoel waarvan de prijs bekend is

De persoonlijke lening is de beste leensoort die u kunt aanvragen indien u duidelijk doel daarvoor heeft. Belangrijk daarbij is dat de prijs van het object of de dienst bekend is. U kunt dan de looptijd van de lening daarop afstemmen. Zou u bijvoorbeeld een doorlopend krediet aanvragen voor de financiering van een auto, dan is de kans groot dat u met dit krediet duurder uit bent. De bank rekent immers een variabele rente, waardoor óf uw maandlasten kunnen gaan stijgen óf u doet er veel langer over om het krediet af te lossen.

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Lage rente zegt niet alles

De hoogte van de rente zegt niet direct iets over de totale kosten. Focus je bij een zoektocht naar een goedkope persoonlijke lening daarom niet alleen op de rentetarieven. Veel belangrijker zijn de voorwaarden. Wat gebeurt er indien je de lening niet meer kunt aflossen door ziekte of, erger nog, door overlijden? Is een overlijdensrisicoverzekering bij de lening inbegrepen? Hoe gaat de bank of kredietverstrekker om met een betalingsachterstand? Mag je boetevrij versneld de lening aflossen?

Extra kosten voor advies en afsluiten

Bemiddelaars mogen geen extra advies- en afsluitkosten rekenen. Zij ontvangen al een vergoeding van de bank.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be