In dit artikel geven we u enkele handige tips waarmee u uw kinderen op een verantwoorde manier leert om te gaan met geld. Dit blijft hen de rest van het leven bij. Kinderen die al op jonge leeftijd op een goede wijze leren met geld om te gaan, die zullen in de toekomst minder snel geld lenen, minder gauw in de financiële problemen komen en betere spaarders zijn.

Begin zo snel mogelijk met zakgeld

Kinderen leren niet zomaar de waarde achter geld. Dit gaat met vallen en met opstaan. Belangrijk is het om als ouder te beseffen dat u juist uw kind leert om te gaan met geld door hem/haar fouten te laten maken. Begin daarom zo snel mogelijk met zakgeld en laat uw kind zelf het geld beheren en keuzes te laten maken.

Rekening openen

Het zakgeld stort u natuurlijk op de rekening van uw kind. Open bij voorkeur een zichtrekening met volmacht. Daarmee bent u de eigenaar van de zichtrekening maar uw kind kan er gewoon gebruik van maken. Zo kunt u de betalingen controleren. Op een later moment kunt u de zichtrekening overdragen aan uw kind. Met een rekening zal uw kind zich direct gerekend en volwassen voelen en het leert omgaan met online bankieren. Stap samen naar de bank en vraag daar een rekening aan. Dit is direct een leuk moment om uw kind vragen te laten stellen aan de bankmedewerker. Laat eventueel ook een spaarrekening koppelen aan de betaalrekening. Wat betreft het sparen: Daarover geven we u hieronder nog een extra tip.Sparen: Uw kind kan daar nooit te vroeg mee beginnen!

We schreven dat uw kind het beste leert met geld om te gaan als het zijn of haar eigen keuzes kan bepalen. Toch is het niet verkeerd om uw kind te wijzen op de voordelen van geld sparen. Zodra het eenmaal ontdekt hoeveel voordelen dat oplevert, blijft dit de rest van het leven hem of haar bij. Moedig het sparen daarom aan. Dat kunt u doen door het sparen te belonen met extra zakgeld. Als uw kind bijvoorbeeld een paar maanden achter elkaar het zakgeld op de spaarrekening zet, dan krijgt het per week 1 euro zakgeld. Zo leert uw kind dat sparen niet alleen extra geld oplevert maar ook dat het, door te wachten met geld uitgeven, veel interessantere en mooiere dingen kan kopen.