Net als bij een hypotheek kan er een onderpand worden ingesteld. Omdat er sprake is van een onderpand kan de rente lager uitvallen dan een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Wanneer het onderpand minder waard wordt, kan de financiële instellingen aanvragen om het onderpand aan te vullen.

Pandkrediet

Een kredietnemer kan een lening aanvragen en moet dan een product inleveren bij de financiële instelling. Wanneer het bedrag terugbetaald wordt (met rente en/of toeslagen) aan de kredietverstrekker, krijgt de kredietnemer zijn geld weer terug. Mocht het bedrag niet (of niet op tijd) terug betaald worden aan de kredietverstrekker, heeft de kredietverstrekker het recht om het artikel te verkopen.

Auto als onderpand

Een auto als onderpand, zal (bijna) altijd in waarde dalen. De auto wordt ouder en verliest hierdoor waarde. Er zijn voorwaarden aan de auto als onderpand. De auto mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 10 jaar. Er bestaan welke enkele uitzonderingen voor dure merken en klassieke auto’s. Klassieke auto’s kunnen namelijk erg veel geld waard zijn. Het leenbedrag mag maximaal 50% van de marktwaarde zijn.

Belening levensverzekering

Dit kan aangevraagd worden bij de levensverzekeraar en doorgaans kan er 90 tot 100% van de afkoopwaarde geleend worden. Het verschilt per levensverzekeraar of dit mogelijk is en deze informatie is vaak opgenomen in de algemene voorwaarden van de levensverzekeraar.

Voordelen lenen met een onderpand

  • Doorgaans voordeliger dan andere leenvormen, omdat een onderpand wordt gebruikt als soort ‘verzekering’ voor de kredietverstrekker.
  • Er vindt geen BKR-toetsing plaats. Mensen met een negatieve BKR-registratie worden zo in staat gesteld om wel geld te lenenNadelen lenen met onderpand
  • Het onderpand moet worden afgestaan aan de kredietverstrekker, met andere woorden: u kunt uw eigendom niet gebruiken op het moment van de lening.

De kredietverstrekker kan uw eigendom verkopen wanneer u niet op tijd uw lening aflost.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be