Een lening afsluiten met onderpand is eigenlijk ook een hypotheek. Maar ook andere vormen dan een huis kunnen voor onderpand gelden.

Onderpand betekent dat het bedrijf (of de bank) dat het krediet heeft verstrekt, nog altijd zijn geld uit het onderpand kan halen. Dat ze bijvoorbeeld uw dure boot uit de haven halen, als u uiteraard uw betalingsverplichtingen niet nakomt. Lenen met een onderpand kan ervoor zorgen dat u een grotere lening kunt verkrijgen, omdat de bank of het bedrijf dat de lening verstrekt dan een bepaalde garantie heeft, waardoor het bedrijf of bank meer risico durft te nemen. En dat heeft uiteraard meer voordelen voor u.

Een lening met onderpand wordt natuurlijk wel netjes in het contract vastgesteld, wat nu precies als onderpand gebruikt gaat worden en wat niet. Banken of bedrijven verstrekken meestal sneller een lening als er onderpand aanwezig is en u als lener daar ook mee akkoord gaat. Als u een lening afsluit met onderpand moet u eigenlijk nog beter uitkijken met het voldoen van uw betalingsverplichtingen, omdat de bank of het bedrijf anders geld kunnen gaan halen uit uw onderpand. Dus het voordeel is dat u dan wel een groter maandelijks bedrag kunt krijgen als lening, maar het nadeel is dat u dus wel echt aan deze betalingsverplichtingen moet voldoen. Omdat het risico gewoon te groot is dat er anders beslag wordt gelegd op uw onderpand en u eventueel een negatief luik kunt krijgen hierdoor. En dat wilt u uiteraard niet.

Wilt u meer weten over lenen met een onderpand? Bekijk dan vooral de andere artikelen op deze website die u meer informatie hierover kunnen geven. Zo hebben we ook artikelen geschreven over leningen met een onderpand dat specifieker ingaat op welke dingen goede onderpanden kunnen zijn, dus niet alleen een woning of een bedrijfspand. Maar ook als u over andere financiële zaken meer wilt weten, dan bent u op deze website aan het juiste adres. We helpen u graag met alle informatie die we u op financieel gebied kunnen geven. Hebt u nog meer vragen hierover of krijgt u in een artikel niet het antwoord op uw vraag? Dan kunt u altijd met ons contact opnemen via het contactformulier en beantwoorden we uw vraag graag.