Wie kent ze niet? De reclames van leningen, wat ziet het er toch prachtig uit. Je zou je bijna afvragen waarom niet iedereen leent. Als je goed op let, dan zie je de volgende zin staan: Let op! Lenen kost geld. Het is sinds een tijd verplicht gesteld aan de verstrekkers van leningen om die boodschap in de reclame te stoppen. Iedereen weet dat je meer kwijt bent dan wat je leent, maar om wat voor bedragen spreken wij dan? Wat kan er allemaal gebeuren wanneer het de verkeerde kant op gaat? 

Wanneer je een lening afsluit moet je jezelf bewust zijn van de risico’s, daarom is de zin ‘Let op! Lenen kost geld’ in de reclames verwerkt. Wanneer je bijvoorbeeld duizend euro leent, zal je geen duizend euro terugbetalen. Hier betaal je rente over, hoeveel dat is verschilt. Deze rente betaal je meestal over twaalf termijnen in een jaar. Bij de verstrekker van de lening maak je vooraf de afspraak of de rente vaststaat voor een bepaalde tijd of dat het kan varieren. Je bent sowieso meer geld kwijt dan je leent.

Wat gaat dat kosten?

Het rentepercentage is verschillend, elke bank heeft zijn eigen percentages. Dat je rente moet betalen is duidelijk, om te bepalen hoeveel dat zal zijn worden een aantal factoren meegenomen: hoeveel wil je lenen, hoe staat de rentemarkt ervoor, wat is je draagkracht, bij welke bank sluit je de lening, hoeveel wil je lenen en binnen hoeveel tijd wil je het afbetalen.

Stel je wil tienduizend euro lenen van de bank, je spreekt een rentepercentage van 1 procent af (elke maand). Dan zal in de eerste maand al honderd euro rente betaald worden en dat iedere maand. Toch gaat het bedrag dat je aan rente betaald elke maand een klein beetje omlaag, je betaald namelijk ook elke maand een gedeelte af en daarvoor zal geen rente worden berekend.

Er zijn risico’s aan verbonden

Wanneer je gaat lenen moet je er ten alle tijden rekening mee houden dat er risico’s aan verbonden zijn. Stel je komt een maand niet uit en kan de aflossing niet ophoesten. Dit kan bijvoorbeeld komen door het verlies van je baan, een huis dat je maar niet aan de straatstenen kwijt krijgt of een onverwachte uitgave. Bekijk daarom eerst met een specialist je financiële situatie, controleer goed of het bedrag dat afgelost moet worden wel mogelijk is. Tegenwoordig heb je ook handige tools die de helpende hand bieden, bijvoorbeeld de Risicometer Lenen van Nibud. Verantwoord lenen is heel belangrijk, neem geen overhaaste beslissingen.

Let op! Controleer de volgende punten: 

Om niet voor een vervelende verrassing komen te staan, moet je de volgende punten even goed controleren.

  • Check ten alle tijden of de aanbieder van de lening wel een vergunning heeft. Het zou zomaar kunnen zijn dat je straks verbonden bent aan een illegale lening, dat wil niemand.
  • Wanneer een aanbieder om bemiddelingskosten vraagt, dan zit je verkeerd. Dit is namelijk niet toegestaan!
  • Ga niet in zee met telefonische aanbieders. Dat is een garantie voor problemen, ze zullen een veel te hoge rente vragen.
  • Laat je niet onder druk zetten. Een lening is geen kleine boodschap, het is een big-deal. Neem de tijd voor je beslissing en laat je niet ompraten door een verkoper. Het is je eigen keus!

Kijk goed in de toekomst, het is namelijk een maandelijkse last voor misschien wel de komende jaren.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be