Is een lening voor een thuisbatterij nog interessant?

Thuisbatterijen stonden tot voor kort volop in de schijnwerpers als dé oplossing om zelf opgewekte zonne-energie optimaal te benutten. Maar de laatste tijd lijken ze wat uit de gratie te raken. Zijn thuisbatterijen nog wel een slimme investering, zeker nu de rente op leningen flink is gestegen? In deze blogpost duiken we dieper in deze materie.

De belofte van thuisbatterijen

Laten we eerst nog even stilstaan bij waarom thuisbatterijen überhaupt zo’n aantrekkelijk idee leken. Met zonnepanelen wek je overdag vaak meer stroom op dan je zelf gebruikt. Die overtollige energie lever je normaal terug aan het net, vaak tegen een bescheiden vergoeding. ’s Avonds en ’s nachts, als je panelen niet produceren, moet je alsnog dure stroom inkopen van je energieleverancier.

Een thuisbatterij beloofde hier verandering in te brengen. Door de overtollige zonne-energie overdag op te slaan in een batterij, zou je die ’s avonds kunnen gebruiken en zo flink besparen op je energierekening. Het leek een win-win situatie: goed voor je portemonnee en voor het milieu. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger.

De harde realiteit: thuisbatterijen zijn (nog) te duur

Ondanks de mooie beloftes, zien we de laatste tijd dat steeds meer mensen afhaken als het gaat om de aanschaf van een thuisbatterij. En daar is een heel begrijpelijke reden voor: de kosten. Een thuisbatterij is simpelweg een flinke investering, vaak enkele duizenden euro’s. En door de sterk gestegen energieprijzen is de terugverdientijd alleen maar langer geworden.

Waar je voorheen misschien nog kon rekenen op een terugverdientijd van 7-10 jaar, is dat nu opgelopen tot wel 12-15 jaar of meer. Dat is voor veel huishoudens gewoon te lang om de investering aantrekkelijk te maken. Je zit immers wel met de kosten, terwijl de baten pas op zeer lange termijn merkbaar zijn.

Lenen voor een thuisbatterij: geen goed idee

Je zou kunnen denken: waarom leen ik het geld voor de thuisbatterij niet gewoon? Dan kan ik de kosten spreiden en toch profiteren van de voordelen. Helaas is dat in de huidige situatie geen verstandige keuze. De rente op leningen is namelijk ook flink gestegen de laatste tijd.

Als je nu een persoonlijke lening afsluit voor een thuisbatterij, betaal je al snel 5-8% rente of meer op jaarbasis. Dat betekent dat je maandlasten flink omhoog gaan en de totale kosten van je thuisbatterij nog hoger worden. Bovendien zit je voor lange tijd vast aan deze lening, terwijl de besparing op je energierekening onzeker is en pas op lange termijn merkbaar.

Rekenvoorbeeld: Stel je leent €5000 voor een thuisbatterij tegen 7% rente en een looptijd van 10 jaar. Dan betaal je maandelijks €58 en in totaal €6960 over de hele looptijd. Dat is bijna €2000 meer dan de aanschafprijs! En dan moet de besparing op je energierekening nog maar opwegen tegen deze kosten.

Alternatieven voor een thuisbatterij

Als een thuisbatterij financieel (nog) niet interessant is, wat kun je dan wel doen om slim om te gaan met je zelf opgewekte zonne-energie? Er zijn een paar alternatieven:

  • Probeer je energieverbruik zoveel mogelijk af te stemmen op de momenten dat je zonnepanelen produceren. Gebruik bijvoorbeeld je wasmachine, droger en vaatwasser overdag als de zon schijnt.
  • Overweeg om overtollige energie te delen met je buren via een lokaal smart-grid. Zo profiteert de hele buurt van groene stroom.
  • Wacht tot de prijzen van thuisbatterijen verder dalen en de technologie verbetert. Naar verwachting zal dit de komende jaren zeker gebeuren, waardoor de investering aantrekkelijker wordt.

Conclusie: thuisbatterij nu nog geen verstandige keuze

Hoewel het idee van een thuisbatterij aanlokkelijk is, moeten we concluderen dat het op dit moment voor de meeste huishoudens financieel nog geen verstandige keuze is. De hoge aanschafkosten, lange terugverdientijd en gestegen leentarieven maken het een risicovolle investering.

Ons advies: wacht nog even af tot de prijzen van thuisbatterijen verder dalen en probeer ondertussen je energieverbruik slim af te stemmen op je zonne-opwek. Zo draag je toch bij aan de energietransitie zonder je financieel in de vingers te snijden.

Heb jij wel een thuisbatterij en wat zijn jouw ervaringen ermee? Of heb je andere tips om slim om te gaan met zelf opgewekte zonne-energie? Laat het ons weten in de comments!

Dit artikel is puur informatief bedoeld en geen persoonlijk financieel advies. Doe altijd je eigen onderzoek en overleg met een expert voordat je financiële beslissingen neemt.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be