Een lening met onderpand is een relatief veilige vorm van lenen, waarbij u bij een slimme investering van het geld, vrijwel nooit met een restschuld blijft zitten. In eerste instantie betaalt u natuurlijk gewoon de lening af, maar wanneer dit onverhoopt niet meer lukt kunt u aanspraak maken op het onderpand. In dit artikel nemen we u mee in de definitie van een onderpand, de voor- en nadelen van een lening met onderpand en ten slotte de beste manieren om een lening met onderpand af te sluiten bij een kredietverstrekker, bank of financiële instelling.

Comfort loan NL Image Banner 975 x 90

Wat is een onderpand?

Een onderpand is simpelweg een extra zekerheid die een kredietverstrekker, bank of financiële instelling u vraagt voor het verstrekken van een lening. In het kort, alles dat een waarde heeft en uw bezit is kan als onderpand dienen voor een lening met onderpand. In veel gevallen is dit een eigen huis, de auto of een boot. Ook een opgebouwde levensverzekering kan in veel gevallen dienen als onderpand voor een lening. Kunt u de lening niet meer terugbetalen, dan maakt de vertrekker van de lening met onderpand aanspraak op het onderpand en verkoopt deze om de lening af te kunnen lossen.

Voordelen van een lening met onderpand

Door een kredietverstrekker, bank of financiële instelling een onderpand te bieden voor het door die partij verstrekte geldbedrag kunt u lenen tegen betere voorwaarden. Dit komt simpelweg doordat de bank minder risico loopt bij het verstrekken van de lening. Concreet is dit merkbaar bij het tarief waartegen geleend kan worden en de termijn waarin de lening terugbetaald kan worden. De bank heeft namelijk altijd zekerheid middels het ter beschikking gestelde onderpand.

Nadelen van een lening met onderpand

Natuurlijk kleven er ook risico’s aan een lening met onderpand. De verstrekker van de lening met onderpand zal uw onderpand namelijk te gelde maken op het moment dat u de lening niet meer terug kunt betalen. Op dit moment raakt u uw onderpand dus kwijt en wordt deze door de verstrekker verkocht. Hierbij bestaat de kans dat deze tijdens een gedwongen executie tegen een lagere waarde verkocht wordt dan de echte waarde van het onderpand. Denk in dit voorbeeld bijvoorbeeld aan woningen, die doorgaans voor ongeveer 30 tot 40% minder verkocht worden dan tijdens een normale verkoop. Denk dus goed na over de risico’s die de inleg van uw onderpand u zelf opleveren wanneer het onverhoopt komt tot een verkoop.

Een lening met onderpand afsluiten

Bent u zeker dat u de verstrekte lening met onderpand kunt blijven afbetalen, dan is de keuze voor een lening met onderpand een slimme. U leent namelijk tegen aanzienlijk gunstigere tarieven dan bij een lening zonder onderpand. Bestaat de kans dat u de lening niet terug kunt betalen, dan is een lening met onderpand afsluiten misschien niet de beste optie. Ten slotte is het belangrijk dat u vrijwel nooit kiest voor een onderpand met een hoge emotionele waarde. Is een lening zonder onderpand de beste optie voor u, dan kunt u deze direct afsluiten bij een van de Nederlandse aanbieders van een lening met onderpand.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be