Je wilt een nieuwe tablet of smartphone aanschaffen, maar helaas niet de financiële middelen beschikbaar om deze aan te schaffen. In dat geval kun je kiezen een lening voor tablet en smartphone af te sluiten.

De mogelijkheden en in hoeverre het raadzaam is om een lening voor tablet of smartphone af te sluiten, lees je hieronder.

Lening voor tablet en smartphone

De aanschaf van een nieuwe tablet of smartphone gaat veelal gepaard met een hoge investering. Een investering die niet iedereen kan doen. Om die reden bieden veel winkelketens een afbetaling in termijnen aan. Dit is in feite een lening van de verkoper aan de consument. De koper krijgt het product, in dit geval een tablet of smartphone, en de verkoper in termijnen de aanschafprijs inclusief rente. De drempel wordt op die manier voor de consument door de verkoper verlaagd, waardoor de consument eerder overgaat tot een aankoop. Het voordeel voor de consument hiervan is, is dat hij niet direct een enorm bedrag hoeft neer te tellen. Hij kan het totaalbedrag namelijk in termijnen voldoen. Een belangrijk nadeel van deze regeling is het rentetarief. De rente is namelijk veelal hoger dan de marktrente, waardoor de consument onnodig te veel betaald.

Alternatief voor lening bij verkoper

Uiteraard is het altijd voordeliger om het aankoopbedrag direct te voldoen. Hierdoor betaal je geen rentetarief. Indien dit niet mogelijk is bieden veel verkopers aan om het bedrag in termijnen te voldoen. Hierover moet rente worden betaald, waarbij het rentepercentage veelal hoger is dan de marktrente. Om die reden is het veelal goedkoper om een doorlopend krediet af te sluiten.

Het voordeel van een doorlopend krediet is dat het flexibele vorm van lenen betreft. Het rentetarief stijgt of daalt met de marktrente mee. Daarnaast kun je zelf bepalen wanneer je het opneemt en kun je boetevrij aflossen. Boetevrij aflossen is niet bij iedere leenvorm van toepassing. Een lening voor tablet en smartphone die door een verkoper wordt aangeboden, verdient geld op de lening. Hierdoor zal boetevrij aflossen veelal niet tot de mogelijkheden behoren.

Naast het voordeel van boetevrij aflossen, betaal je ook alleen rente over het opgenomen bedrag. Sluit je dus een doorlopend krediet af voor 10.000 euro, maar je neemt maar 1000 euro op? Dan betaal je alleen een rentepercentage over het geleende bedrag. In veel gevallen is een doorlopend krediet dan ook veel voordeliger dan een lening voor tablet en smartphone bij de verkoper.