Een lening zonder onderpand afsluiten is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Het komt eigenlijk neer op een normale lening, waarbij u bijvoorbeeld een persoonlijke lening aangaat bij de bank.




Een onderpand is bedoeld om een zekerheid te geven aan de verstrekker dat u het geleende bedrag zult terugbetalen en indien u dit niet kunt dan heeft de verstrekker de mogelijkheid om het onderpand (wat uit diverse producten kan bestaan) kan verkopen om zo de geleden schade tot in een minimum te kunnen beperken.

Een lening met onderpand komt nauwelijks voor, tenzij u bijvoorbeeld een huis gaat kopen. Bij het kopen van een huis geldt het huis uiteindelijk als onderpand. Komt u ooit met uw hypotheek in de problemen dan kan de hypotheekverstrekker genoodzaakt zijn om de hypotheek te beëindigen en het huis (onderpand) te verkopen.

Een lening zonder onderpand komt veel vaker voor dan een lening met onderpand, al zijn er wel een aantal goede redenen om toch een lening met onderpand aan te gaan. Dit kan bijvoorbeeld schelen in de uiteindelijke hoogte van de rente en dus het terug te betalen bedrag en ook in de hoogte van het bedrag dat geleend kan worden.

Wat houdt een lening zonder onderpand in?

Met een lening zonder onderpand wordt een normale lening bedoeld zoals we die kennen onder de namen doorlopend krediet, persoonlijke lening en andere leenvormen. Vrijwel iedere normale lening via de bank is een lening zonder onderpand.

Leningen met onderpand zijn bijvoorbeeld een hypotheek, of de koop/huurkoop van een auto. Koopt u een auto op afbetaling, dan blijft de auto gelden als onderpand tot het moment dat u de auto volledig heeft afbetaald. Komt u in de tussentijd in de financiële problemen waardoor u de auto niet meer kunt betalen, dan zal de lening verstrekker de auto doorverkopen.

Redenen om te kiezen voor een lening met onderpand

Er zijn diverse redenen die interessant genoeg zijn om te kiezen voor een lening met onderpand. Om te beginnen is bijvoorbeeld de rente van een lening met onderpand een stuk lager waardoor het uiteindelijk terug te betalen bedrag een stuk lager is. En ook zorgt lening met een onderpand dat de lening voor beide partijen veiliger is.

Banken werken graag mee met het verstrekken van een lening wanneer er een onderpand in het spel is. Zelfs op momenten waarbij ze normaal gesproken de lening zouden weigeren, dan zullen ze met een onderpand sneller geneigd zijn om alsnog de lening te verstrekken, simpelweg omdat de kans dat zij het geleende geld terug zullen zien vele malen groter is dan bij een lening zonder onderpand.

Kosten lening zonder onderpand

De meeste leningen zijn leningen zonder onderpand, en vaak zijn de rentes van deze leningen iets hoger dan bij leningen met onderpand. Wat de exacte kosten zijn van een lening zonder onderpand is lastig te zeggen. Wel kunt u zelf snel achter de kosten komen door simpelweg de websites van banken te bezoeken en hier hun aanbod op te bekijken. Op deze manier komt u achter de rente en kunt u een schatting maken van de uiteindelijke kosten.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be