Een lening zonder onderpand kan in veel gevallen uitkomst bieden wanneer er geen sprake is van een aankoop van duurzame goederen. Ook wanneer het niet zeker is of u de lening gedurende de volledige looptijd kunt blijven betalen is het beter om te kiezen voor een lening zonder onderpand. In dit artikel vertellen we u eerst alles over de definitie van een onderpand om vervolgens te kijken naar de voor- en nadelen van een lening zonder onderpand. Ten slotte sluiten we af met een aantal tips en helpen wij u met de keuze voor een lening zonder onderpand of toch een lening met onderpand.

Comfort loan NL Image Banner 975 x 90

Wat is een onderpand?

Bij sommige leningen vindt de kredietverstrekker, bank of financiële instelling het nodig om een stukje extra zekerheid in te bouwen. Bijvoorbeeld wanneer u het geleende geld gebruikt voor de aanschaf van een huis, auto of boot. Eventueel kunt u ook een opgebouwde levensverzekering gebruiken als onderpand voor een lening. Wanneer u onverhoopt de aflossingen niet meer kunt voldoen wordt dit onderpand verkocht om de openstaande lening af te kunnen lossen. Is dit onvoldoende, dan moet de restschuld voldaan worden in de volgende termijnen.

Voordelen lening zonder onderpand

Hebt u geen mogelijkheid om de bank een onderpand te bieden of bent u niet zeker of u de lening kunt blijven terugbetalen, dan is het slimmer om te kiezen voor een lening zonder onderpand. U betaalt dan weliswaar een hogere rente, maar u raakt in eerste instantie geen bezittingen kwijt wanneer u de lening even niet terug kunt betalen. Hebt u wel een lening met onderpand, dan zal de kredietverstrekker, bank of financiële instelling deze direct middels een gedwongen executie verkopen. De opbrengst is dan vaak vele malen lager dan de waarde bij een normale verkoop, waardoor een restschuld overblijft.

Nadelen lening zonder onderpand

Er kleven zeker nadelen aan een lening zonder onderpand, zo zijn de voorwaarden van de lening vaak minder gunstig omdat de bank meer risico loopt dan bij een lening met onderpand. Dit resulteert dan in een hogere rente en een kortere termijn waarbinnen de lening zonder onderpand terugbetaald zal moeten worden. De bank heeft in dit geval namelijk geen zekerheid of, en binnen welke termijn de lening zonder onderpand terugbetaald kan worden.

Een lening zonder onderpand afsluiten

geTwijfelt u of u uw lening zonder onderpand kunt blijven afbetalen, dan is deze vorm van lenen de beste optie. Natuurlijk ook wanneer u geen onderpand heeft om in te leggen. U loopt dan de voordelen van een lening met onderpand mis, maar profiteert van de voordelen van een lening zonder onderpand. Geen verlies van emotionele waarde, maar gewoon in termijnen uw lening zonder onderpand afbetalen. Is een lening zonder onderpand in uw situatie de slimste situatie, dan kunt u deze direct afsluiten bij een van de Nederlandse aanbieders van een lening zonder onderpand.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be