Bent u van plan om een krediet of hypotheek aan te vragen en bent u er over uit hoeveel geld u nodig heeft? Dan is het uiteindelijk aan de bank of kredietverstrekker om te beoordelen of u dat bedrag kunt lenen. We vroegen ons daarom af hoe een bank of kredietverstrekker kijkt naar uw aanvraag. Waar letten zij op? We hebben het voor u uitgezocht.

Hoe ziet uw arbeidssituatie eruit?

De kredietverstrekker zal in het speciaal letten op uw arbeidssituatie. Ze verstrekken alleen een lening of hypotheek als de situatie in hun ogen stabiel is. Wat verstaan ze onder een stabiele arbeidssituatie? Ze kijken bijvoorbeeld hoe lang u bij uw werkgever werkt. Des te langer u bij een werkgever onder contract staat des te beter. Dat wekt vertrouwen. Eventueel vraagt een kredietverstrekker een historiek aan. Daarmee kunnen ze jouw werkhistorie nog beter leren kennen.



Het inkomen

Wat zijn uw verdiensten? De bank zal ook zeker kijken naar de hoogte van uw inkomen. Daarmee proberen ze natuurlijk in te schatten wat uw terugbetalingsmogelijkheden zijn. Het terugbetalingscapaciteit bepaald namelijk in belangrijke mate hoeveel geld u maandelijks kan aflossen. U moet geld overhouden voor andere vaste lasten.

Eigen spaargeld?

Mensen die een deel van hun spaargeld steken in een woning waarvoor ze een lening aanvragen, die hebben een grotere kans om geld te kunnen lenen. De bank zal dan sneller overstag gaan. De bank zal inzien dat u zo min mogelijk wilt lenen en dus ervan uit gaan dat u zich bewust bent van de risico’s van lenen. Bijkomstig voordeel van het zelf investeren in een woning is dat u mogelijk een hypotheek of krediet kan afsluiten tegen een lager rentevoet.

Schulden

Mensen die al kredieten afbetalen, die kunnen mogelijk minder lenen of zelfs helemaal geen lening meer afsluiten. De bank zal hier zeker een toetsing naar doen. Als ze zien dat u al leningen aan het afbetalen bent, dan zal de bank ook willen achterhalen waarvoor die leningen hebben gediend. Daarmee kunnen ze zien wat belangrijk is voor u.

Wat voor betaler bent u?

De bank of kredietverstrekker zal ook absoluut onderzoek doen naar uw aflossingshistorie. Heeft u deze altijd op tijd afgelost? Er zal daarom door de geldverstrekker een toetsing plaatsvinden. Ze raadplegen daarvoor het bestand van de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank van België). In deze database is alles bekend over consumenten die leningen hebben lopen of ooit hebben afgesloten.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be