De nummer één regel voor mensen die altijd verzekerd willen zijn van een veilige financiële toekomst is “sparen”.
Door periodiek een bepaald bedrag weg te zetten op een spaarrekening kan er in de praktijk voor worden gezorgd dat er een aantrekkelijk vermogen kan worden opgebouwd. Doet er zich dan op een bepaald ogenblik een interessante investeringsopportuniteit voor of wordt u geconfronteerd met een onverwachte situatie die een niet onaanzienlijke impact heeft op uw financiële situatie? Dan hoeft dat niet meteen een groot probleem te zijn. In het merendeel van de gevallen zal uw aangelegde spaarbuffer deze situatie immers het hoofd kunnen bieden.
Voor heel wat mensen geldt in de praktijk echter dat ze niet over de mogelijkheid beschikken om (veel) geld te kunnen sparen. Zij gaan dan ook veelal wanhopig op zoek naar een manier om meer geld opzij te kunnen zetten… helaas veelal zonder succes. Hoe kunt u er nu namelijk voor zorgen dat u meer geld opzij kunt zetten dan voorheen wanneer uw inkomsten dezelfde zijn gebleven? Dat is toch onmogelijk? Absoluut niet. In de praktijk zult u namelijk vast kunnen stellen dat er verschillende mogelijkheden bestaan om dit op een relatief eenvoudige manier voor mekaar te kunnen krijgen. Bent u ook benieuwd naar welke manieren dit zijn? Dan moet u vooral snel verder lezen!
Tip 1: Zorg ervoor dat u, uw facturen tijdig kunt betalen
De eerste tip heeft betrekking tot het tijdig kunnen betalen van uw facturen. Voor heel wat mensen geldt in de praktijk dat ze nogal “flexibel” omgaan met de aangegeven vervaldagen op hun facturen. Op het eerste zicht hoeft dat niet meteen een groot probleem te zijn zolang de facturen uiteindelijk maar worden betaald… toch? Niet echt. Los van het feit dat u zich op deze manier niet bepaald populair zult maken bij het bedrijf waar u klant van bent is het bovendien ook nog eens zo dat u hierdoor kunt worden geconfronteerd met een behoorlijk aantal extra kosten. Vaak is het namelijk zo dat er bij laattijdig betaalde facturen sprake is van kosten zoals bijvoorbeeld:
- Een (boete)rente die is verschuldigd;
- Een eventuele administratieve kost die in rekening wordt gebracht;
In het bijzonder wanneer u het niet zo nauw neemt met de vervaldagen van de facturen van verschillende leveranciers zult u al snel kunnen vaststellen dat de kosten behoorlijk hoog kunnen oplopen. Dit is eigenlijk zonde van het geld. U zult er immers niets extra’s voor ontvangen terwijl u ook nog eens zult worden geconfronteerd met vervelende herinneringen. Het tijdig betalen van uw facturen zorgt ervoor dat u de eerder aangerekende kosten naar uw spaarrekening kunt overmaken. Wanneer u dit een jaar kunt doen zult u meteen kunnen vaststellen dat dit reeds een significant verschil kan betekenen voor uw spaarmogelijkheden.
Tip 2: Evalueer regelmatig uw vaste kosten
De vaste kosten die u moet betalen voor bijvoorbeeld gas, water en elektriciteit kunnen doorheen de jaren stevige verschillen vertonen. Dit geldt eveneens voor de vaste kosten voor telefonie, internet en bijvoorbeeld de verzekeringen die u heeft afgesloten. Door regelmatig deze vaste kosten te evalueren en vergelijkingen uit te voeren kunt u veel geld besparen. Het geld dat u op deze manier overhoudt kunt u vervolgens eenvoudig naar uw spaarrekening overmaken zonder dat dit ook maar enige impact zal hebben op uw levensstijl. Globaal gezien wordt het aangeraden om minstens één keer per jaar uw vaste kosten even grondig onder de loep te nemen.
Tip 3: Spaar niet alleen “wat overblijft”, maar stel uzelf duidelijke spaardoelen
De derde tip is misschien nog wel de belangrijkste van allemaal. Voor bijzonder veel mensen geldt in de praktijk dat ze aan het einde van de maand kijken naar het bedrag dat overblijft op hun bankrekening. Vervolgens gaan ze een bepaald gedeelte van dit bedrag overmaken naar hun spaarrekening. Dit lijkt een logische en interessante werkwijze, maar dat is het niet. Door alleen te sparen “wat overblijft” loopt u namelijk het risico dat u meerdere maanden helemaal niets weg zult kunnen zetten naar uw spaarrekening. Hierdoor kan het opbouwen van uw spaarbuffer vertraging oplopen. Dit terwijl dit eigenlijk helemaal nergens voor nodig is.
Een interessante tip kan zijn om aan het begin van het jaar even voor uzelf een spaarplan op te stellen. U weet over welk inkomen u beschikt en wat uw vaste kosten zijn. Bepaal aan de hand daarvan een haalbaar spaarbedrag dat u elke maand opzij gaat zetten. Op deze manier stelt u zichzelf een duidelijk spaardoel wat de opbouw van uw spaartegoeden zeker ten goede zal komen.