In Nederland is de creditcard niet zo populair als in veel andere landen. Vergeleken met landen om ons heen maken nog niet zoveel consumenten gebruik van de creditcard om betalingen mee te kunnen doen. Veel winkeliers zijn bang dat mensen straks wél min of meer gedwongen worden om aan de creditcard te gaan. Door de (vermoedelijke) komst van nieuwe betaalregels in de Europese Unie, worden creditcardmaatschappijen zoals Mastercard en Visa belangrijker. En daar komt dan ook nog de komst van Apple Pay bij. Klanten die betalen met een creditcard en niet met een pinpas, dat kost een winkelier tot wel 40 keer extra.

Creditcard in buitenland wel handigOndanks dat de creditcard in Nederland blijkbaar niet zo’n populair betaalmiddel is, hebben miljoenen Nederlanders er wel eentje. Al gebruiken ze deze meestal niet in eigen land. Toch vinden Nederlanders in het buitenland de creditcard wel een zeer handig betaalmiddel. Daarvoor wordt de kaart dan ook veel gebruikt. Zo kunnen hotelboekingen, tanken en winkelaankopen allemaal veilig en gemakkelijk met een creditcard worden gedaan. Daarnaast vinden Nederlanders het een veilig idee om een creditcard mee op vakantie te nemen. De kaart dient daarom vaak als reserve, voor het geval er geen betalingen met een gewone pinpas kunnen worden gedaan.

Winkeliers bang voor macht Mastercard en Visa

Nederlandse winkeliers zijn bang dat Mastercard en Visa in Nederland meer macht krijgen en dat de Nederlandse consument in de toekomst vaker met de creditcard zal betalen. Een klant die een creditcard betaling doet, dat kost een winkelier zo’n 30 tot 40 maal meer dan een pinnende klant.

Payment Service Directive 2 (PSD2)

En die vrees is niet onterecht. Want met het uitrollen van de nieuwe Payment Service Directive 2 (PSD2) in Europa, wordt het betalingsverkeer in de Europese Unie geïnnoveerd. Deze Europese richtlijn moet voor meer concurrentie zorgen. Naast banken zullen ook nieuwe spelers zich met betaalmiddelen gaan bemoeien. Grote spelers zoals Google en Facebook werken al aan elektronische portemonnees. In werkelijkheid zijn het gewoon creditcardtransacties maar dan in een nieuwe jas gestoken.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be